Un număr mare de cazuri de tuberculoză depistate la Iași

În ultimele săptămâni în județul Iași au fost depistate 74 de cazuri de tuberculoză. Spre exemplu, numai ieri, într-o singură zi, au fost înregistrate 10 cazuri. Numărul mare de persoane diagnosticate este pus și în contextul măsurilor de prevenție din perioada de urgență, când oamenii au evitat să se adreseze medicilor și unităților de specialitate, și al relaxării ușoare în starea de alertă.

Este declarația acordată în exclusivitate pentru Ro Health Review și Sănătatea.TV, platforme ale Sănătatea Press Group, de dr. Sorete Arbore Adriana, coordonatorul județean din cadrul Programului Național TB.

”Accesul pacienților a fost dificil în contextul pandemiei și numărul lor a fost foarte mic. Până la data de 16 martie înregistrasem 130 de cazuri de tuberculoză. De la data de 16 martie și până astăzi am înregistrat 74 de cazuri. Dar numărul foarte mare a apărut după data de 1 iunie, când lumea s-a relaxat, să spunem, a devenit mai încrezătoare că poate să circule pe străzi și că se poate adresa unităților sanitare. În consecință, s-a prezentat la dispensarele TBC sau la alte unități medicale și de acolo s-a ajuns la noi. Noi am depistat acest număr de 74 de cazuri de tuberculoză, jumătate dintre ele sunt cavitare și mai bine de jumătate sunt înalt contagioase. Astfel, 38 din 74 sunt molipsitoare înalt și 31 din 74 sunt cu caverne, deci forme foarte grave de tuberculoză care pun în pericol destul de mare comunitățile în care trăiesc și familiile lor, în primul rând. Pun în pericol locurile de muncă unde se duc, iar cheltuiala cu spitalizarea, tratamentul și vindecarea acestor cazuri va fi mai mare pentru că ei vor avea nevoie de un tratament puțin mai lung decât cel standard. (…) Numai ieri am avut zece cazuri înregistrate. Este foarte mult”, a declarat dr. Sorete Arbore Adriana.

În acest context se poate vorbi de un diagnostic întârziat care duce la o formă gravă de tuberculoză, precum și la o răspândire a bolii mai mare în comunitatea unde bolnavul activează până la punerea diagnosticului și instaurarea tratamentului.

Dr. Sorete Arbore Adriana a atras atenția că numărul celor diagnosticați cu tuberculoză, inclusiv copii, ar putea fi și mai mare în perioada următoare.

”Ne așteptăm în continuare la un număr destul de mare de cazuri de tuberculoză, amestecate. Noi am avut probleme destul de mici cu tuberculoza la copii, însă ne așteptăm ca de acum încolo să apară cazuri de tuberculoză la copii și chiar cazuri mai grave. Nu este momentul ca acum să ne relaxăm”, a subliniat coordonatorul județean din cadrul Programului Național TB.

În ceea ce privește simptomele tuberculozei, acestea sunt caracterizate prin tuse seacă care durează mai mult de trei săptămâni, transpirații, scăderi în greutate, subfebrilitate și lipsă de forță. Însă cum aceste simptome pot fi confundate cu alte simptome ale unor infecții de căi respiratorii, dr. Sorete Arbore Adriana recomandă tuturor care experimentează astfel de simptome să se adreseze medicului și să nu aștepte ca ele să dispară.

”În fiecare județ sunt dispensare TBC, în orașele mari există aceste unități. Radiografia este în regim gratuit, nu contează dacă ești asigurat sau nu. Dacă ești simptomatic respirator te poți adresa pentru investigații de bază, examenul bacteriologic al sputei și radiografie. Nu trebuie așteptat să treacă aceste simptome pentru că te pui în pericol pe tine și îi pui în pericol și pe ceilalți”, a mai adăugat dr. Sorete Arbore pentru Sănătatea Press Group.

Pe de altă parte, coordonatorul județean din cadrul Programului Național TB trage un semnal de alarmă și asupra tuberculozei în rândul populației din mediul rural.

”România se confruntă, la fel ca și județul nostru, cu o tuberculoză în mediul rural mai frecventă decât tuberculoza din urban. Mesajul trebuie să ajungă mai degrabă în mediul rural unde oamenii sunt în toiul muncii de vară, la câmp, sunt oameni care au acces la oraș destul de greu, sunt oameni cu venituri mici care muncesc foarte greu pentru a-și asigura traiul de la o zi la alta și nu își pot permite acest lux al prezentării la doctor. Noi oferim servicii de gratuitate, dar nu putem oferi și gratuitate a transportului. Dar au doctorul de familie care poate vedea care este situația lor și trebuie să se adreseze doctorului de familie ca primului nivel de asistență medicală din România”, a conchis medicul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.