Un pacient de 87 de ani, grav bolnav, s-a vindecat de COVID-19. Un medic de familie din Bucureşti a prezentat cazul

Formatorul dr. Oană Sever-Cristian, medic primar medicină de familie, a prezentat cazul unui pacient în vârstă de 87 de ani, fost fumător, cu multiple afecţiuni, care s-a vindecat de COVID-19, fiind negativat după o lună de spitalizare.

Dr. Oană Sever-Cristian a povestit că pacientul dislipidemic, cardiostimulat permanent pentru boală de nod sinusal, cu insuficiență cardiacă congestivă clasa II și purtător de hepatită virală B și C, a solicitat vizita la domiciliu a medicului de familie, pentru dispnee de repaus și ortopnee, tuse semiproductivă, care debutaseră în urmă cu o săptămână.

Potrivit medicului, examenul clinic făcut pacientului releva murmur vezicular greu audibil și chiar absent la bazele plămânilor și o saturaţie de oxigen de 80%, astfel că se decide internarea de urgență pentru pneumonie virală probabil cu SARS-CoV-2.

Pacientul, internat la Spitalul de Urgență București 

“Este internat în secția de medicină internă a Spitalului de Urgență București unde se confirmă pneumonia cu SARS-CoV-2. CT de torace evidențiază: modificări de emfizem pulmonar subpleural și centrolobular la nivelul câmpurilor pulmonare superioare, modificări interstițiale difuze bilateral, mai accentuate subpleural, ce asociază transparența redusă în geam mat, focare alveolare dar și densificări neregulate subpleurale în regiunile bazale și în segmentele posterioare ale lobilor superiori și segmentul Fowler”, a povestit Dr. Oană Sever-Cristian, într-o postare pe site-ul Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Medicul a explicat că pacientul a primit oxigenoterapie pe mască, tratament cu antibiotic, antiinflamatoare, dar şi două unităţi de plasmă, precizând însă că nu i s-a administrat tratament antitrombotic.

“Nu voi detalia în continuare evoluția parametrilor biologici și tratamentul pe zile, ci mă voi axa pe evoluția a două sindroame care sunt accesibile urmăririi de către medicul de familie în ambulatoriu: sindromul inflamator și sindromul trombotic”, a afirmat dr. Oană Sever-Cristian.
El a precizat că pentru aceasta, medicul de familie va urmări evoluția a trei parametri care pot fi ușor dozați în ambulatoriu, respectiv neutrofilele, limfocitele și D-Dimerii.

“Voi încerca să corelez evoluția acestor parametri cu starea clinică a bolnavului. Am ales acești parametri biologici deoarece neutrofilele reprezintă imunitatea nespecifică a organismului (reacția primară nespecifică de apărare), limfocitele reprezintă imunitatea specifică (reacția secundară specifică de apărare), iar D-Dimerii reflectă riscul trombotic. În plus, în acest caz particular din nefericire am putut urmări evoluția riscului trombotic în absența tratamentului antigoagulant (epistaxisul major)”, a explicat dr. Oană Sever-Cristian.

El a spus că în urma tratamentului administrat, după zece zile, s-a negativat testul PCR pentru SARS-CoV-2.

Internarea şi externarea pacientului infectat

Dr. Oană Sever-Cristian a spus că acest caz ridică câteva probleme privind internarea și externarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

“ Desigur PCR pozitiv, simptomele și SpO2 rămân esențiale. Dar pentru pacientul confirmat PCR și asimptomatic? Aici cred că ar fi cazul să facem o hemoleucogramă completă și dozarea D-Dimerilor (sunt mai ieftine decât testul PCR). Dacă pacientul rămâne asimptomatic, după 5-7 zile ar trebui să repetăm aceste investigații. Dacă ele sunt normale și pacientul este tot asimptomatic cred că și medicii și pacientul pot dormi linștiți, cu pacientul în izolare la domiciliu până la negativarea PCR”, a scris medicul, legat de internarea pacientului.

În ceea ce priveşte externarea, medicul de familie a explicat:

“Dacă hemoleucograma și D-Dimerii sunt acceptabili (plus restul semnelor clinice și SpO2) cred că poți externa pacientul și să-l trimiți în izolare la domiciliu până la negativarea PCR. Această atitudine rațională ar putea elibera multe paturi de spital și ar scădea costurile. Observația particulară din acest caz rămâne să fie confirmată, sau nu, de medicii practicieni care au astfel de cazuri. Contribuția lor este esențială atât pentru a salva vieți cât și pentru a evita suferința și risipa”, a afirmat dr. Oană Sever-Cristian.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.