Un prim pas pentru legalizarea eutanasiei, în Portugalia

Parlamentul portughez a fpcut un prim pas pentru legalizarea eutanasiei. Cinci proiecte de lege au fost adoptate la Lisabona, deschizând calea către un singur text, care va fi supus votului final al Parlamentului, probabil până la vară. Dacă va fi adoptată, legea trebuie promulgată de preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, conservator, care are drept de veto sau poate sesiza Curtea Constituţională. El nu s-a pronunţat explicit pe tema eutanasiei, însă este un catolic fervent. Un al doilea vot în Parlament l-ar obliga însă pe şeful statului să promulge legea.

Legea are mari șanse să treacă, pentru că, atât premierul socialist Antonio Costa, cât și liderul dreptei portugheze, Rui Rio, sunt favorabili eutanasiei. Textul final al trebui să conțină și opțiunea de refuz a medicilor de a practica sedarea.

Biserica Catolică s-a opus acum doi ani unui referendum pe acest subiect, însă acum susţine o consultare populară, contând pe votul majorităţii catolice împotriva eutanasiei. Potrivit unui sondaj, două treimi dintre portughezi sunt favorabili acestei consultări. Iar în Portugalia, țară cu 10 milioane de locuitori, 90% din oameni sunt catolici.

Portugalia nu este singura țară cu tradiție catolică din sudul Europei în care lucrurile încep să se miște pentru legalizarea eutanasiei. În Italia, Ordinul Medicilor a suprimat cu câteva zile în urmă sancțiunile disciplinare contra practicienilor care ajută la sinuciderile asistate. IAr în Spania, săptămâna trecută, Camera Deputaților a dat undă verde examinării unui proiect de lege a eutanasiei în timpul acestei sesiuni parlamentare.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală doar în Olanda şi Belgia, din 2002, şi în Luxemburg, din 2009.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.