Un prim tronson din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, afectat de incendiul de anul trecut, redeschis

Un prim tronson al Pavilionului 5 de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, afectat de incendiul din ianuarie anul trecut, a fost redeschis, joi, iar primii pacienţi pot fi internaţi aici din cursul acestei zile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că la etajul trei, primul tronson redeschis, sunt 36 de paturi.

„În primul rând trebuie să vă spun că în cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), după ora 14.00, primii pacienţi de la Institut vor fi internaţi în Pavilionul 5, unde a fost acel incident nefericit la începutul anului 2021. Noi am făcut tot ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii ca să sprijim acest demers, să redăm pacienţilor din Bucureşti şi din România, pentru că sunt şi mulţi pacienţi şi din România, nu numai din Capitală, un prim tronson, etajul al treilea al acestui pavilion cu 36 de paturi. Va urma până la finalul lunii şi celălalt etaj, al doilea, cu 39 de paturi, şi în finalul acestui proiect etajul 1. Deci peste 100 paturi de boli infecţioase vor fi disponibie pentru pacienţii români”, a afirmat Alexandru Rafila.

Managerul Institutului „Matei Balş”, dr. Cătălin Apostolescu, a precizat că s-a lucrat la îmbunătăţirea condiţiilor de securitate a pacienţilor în pavilion, urmându-se recomandările ISU.

„Am luat o serie de măsuri, am făcut modificări în aşa fel încât să corespundem tuturor acestor recomandări. S-au montat uşi anti-foc la capetele secţiilor, s-au izolat holurile de saloane prin structuri anti-foc, s-a îmbunătăţit structura de avertizare cu senzori anti-incendiu în fiecare cămăruţă, nu doar la fiecare salon, cu o centrală modernă de detecţie a incendiilor, semnalizarea a fost îmbunătăţită în aşa fel încât şansele ca un astfel de eveniment neplăcut cum a fost cel din ianuarie anul trecut să scadă foarte mult. Nu e perfect acest pavilion, dar e mult îmbunătăţit faţă de cum era înainte. Pacienţii vor fi internaţi în acest pavilion chiar de astăzi (joi – n.r.). Vom începe cu pacienţii care au staţionat în cursul nopţii în camera de gardă şi pe măsură ce se vor prezenta alţi pacienţi îi vom interna în acest etaj”, a explicat managerul Institutului „Matei Balş”.

„Partea care a ars va mai dura câteva luni, acolo lucrările sunt de amploare mult mai mare, trebuie refăcută întreaga tâmplărie, trebuie refăcută întreaga zugrăveala. Instalaţiile de orice tip trebuie refăcute”, a subliniat dr. Cătălin Apostolescu.

Un incendiu a izbucnit, în 29 ianuarie 2021, la unul dintre pavilioanele Institutului „Matei Balş”. Douăzeci de pacienţi au murit, patru pe loc, dintre trei carbonizați, iar alţi 16 au decedat după ce au fost transferaţi la alte spitale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.