Un roman și un scurtmetraj care documentează experiențele unei paciente cu Lupus, lansate vineri, la Conservatorul din București

Viața unei femei diagnosticate cu Lupus se transformă în carte și film. Romanul „Nimfa” și scurtmetrajul „Printre pași”, semnate de Laura Doliș, pacientă diagnosticată cu Lupus sistemic, se lansează vineri, 25 octombrie, la Conservatorul din București, transmite un comunicat de presă. Evenimentul începe la ora 18.30, iar  accesul se face cu o donație de 25 de lei. Banii strânși vor merge către centre de plasament din Capitală.

Evenimentul de lansare va fi deschis de Rozalina Lăpădatu, Președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Participanții vor primi cartea gratuit.

„Romanul de ficțiune și scurtmetrajul artistic documentează experiențele unei bolnave cu Lupus, de la primele simptome, la diagnostic, acceptarea bolii, chiar „împrietenirea” cu ea, plus noi provocări, aducând speranță, acolo unde unii simt că flacăra se stinge. Atât cartea, cât și filmul, spun o poveste universală, despre renaștere, o poveste de viață ce merită ascultată”, se arată în comunicatul de presă.

 

Autoarea, diagnosticată cu Lupus în 2015

 

Diagnosticată cu Lupus în 2015, Laura Doliș a   vrut sa vorbească despre experiența ei cu boala folosindu-se și de resursele cinematografiei, nu doar ale literaturii.

„A făcut din surse 100% independente scurtmetrajul „Printre pași”, îndrumată de cunoscutul regizor de teatru Cezar Ghioca, distribuit în film în rolul doctorului. Boala este imaginată ca un animal mistic, un dragon cu care pacienta învață să danseze, într-una dintre cele mai sensibile scene din film”, transmite aceeași sursă.

„Cartea și filmul sunt adresate atât pacientului cu Lupus sistemic, cât și oricărui pacient cu boli autoimune care trece prin zbateri interioare și se luptă pentru fiecare clipă trăită”, spune Laura Doliș.

„Povestesc despre căderea mea în agonie și renașterea în urma lovirii de o boală autoimună: Lupus! Cartea este complementara filmului. Ambele sunt motivaționale, inspiră – cred eu – dorința de a lupta pentru viață, de a depăși toate piedicile. Sunt acele momente în care casa în care locuim, corpul nostru, se prăbușește. În acel moment de cădere liberă eu îți arăt cum am reușit și cine m-a ajutat să renasc”, adaugă autoarea.

 

Ce este Lupusul

 

Lupusul este o boală autoimună cu o componentă genetică, în care sistemul imun devine hiperactiv şi atacă ţesuturile normale, prin formare de autoanticorpi. Cel mai frecvent afectate de boală sunt pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos și plămânii. Semnele şi simptomele afecțiiunii variază considerabil de la persoană la persoană, tind să se schimbe în timp şi sunt similare cu cele din alte tulburări şi boli. În plus, nu există un test singur de diagnostic care să poată confirma suspiciunea de Lupus.

Potrivit Asociaeției Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, „aceste fluctuaţii în activitate a bolii fac Lupusul o boală cameleonică, extrem de dificil de diagnosticat. Printre simptomele cele mai frecvente pacienții cu Lupus au articulaţii dureroase (artralgii), artrită şi articulaţii inflamate, edeme, oboseală prelungită sau extremă, durere în piept, Fenomenul Raynaud, convulsii, ulcere bucale sau nazale, sindromul de ochi uscat, anxietate, depresie, dureri de cap şi pierderi de memorie” .

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.