Un studiu recent sugerează că exercițiile fizice în aer liber sunt mai puțin sănătoase decât cele în interior, din cauza poluării aerului

Un studiu recent realizat în Coreea de Sud sugerează că exercițiile fizice în interior sunt mai sănătoase decât cele în aer liber, în special pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare sau cardiace. Cercetarea a analizat efectele micro-particulelor în suspensie (PM), un poluant major format din particule de dimensiuni diferite produse de surse precum vehicule diesel și sobele pe lemne.

În urma studiului, oamenii de știință au au sugerat că limitarea timpului petrecut pentru exerciții fizice pe străzile aglomerate ar putea fi o modalitate de a reduce pierderea părului, recomandări prezentate la Congresul European de Dermatologie și Venereologie din Madrid.

 

Poluarea aerului, asociată cu o serie lungă de afecțiuni

 

În mod normal, exercițiile fizice pot compensa unele dintre efectele nocive ale poluării, prin reducerea inflamației pe care o provoacă și stimularea sistemului imunitar, explică specialiștii. Însă, în timpul exercițiilor fizice, rata de respirație crește, ceea ce înseamnă că aerul mai poluat intră mai adânc în plămâni, ceea ce recomandă încă o dată efectuarea lor în spații închise.

De asemenea, din cauza faptului că, în timpul antrenamentului, oamenii respiră mai mult pe gură, nu pe nas – ceea ce ajută în mod normal la filtrarea poluanților cu particule mai mari – ei inhalează mai mult aer poluat.

Din aceste motive, cercetătorii au recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni pulmonare, precum precum boala pulmonară obstructivă cronică, să se limiteze la folosirea unei biciclete în casă sau a unei benzi de alergare la sală, mai ales în zilele cu un nivel ridicat de poluare.

„Respiratul unui aer poluat poate provoca iritația căilor respiratorii, senzația de sufocare și tusea. În cel mai rău caz, cineva cu o afecțiune pulmonară ar putea suferi o exacerbare a simptomelor și să aibă nevoie tratament spitalicesc”, a explicat Harriet Edwards, manager principal pentru calitatea aerului la British Lung Foundation.

„Aceste persoane ar trebui să monitorizeze alertele de poluare și, dacă nivelurile încep să crească, să urmeze sfaturile de a reduce sau de a evita exercițiile fizice în aer liber, dacă medicul lor le spune acest lucru”, a adăugat Harriet Edwards.

Recomandarea este valabilă și în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace. Specialiștii britanici au recomandat celor cu afecțiuni precum angina și insuficiența cardiacă să-și reducă timpul petrecut pentru exerciții fizice în exterior, dar să rămână activi în interior – și nu doar atunci când nivelul de poluare este ridicat, dar și atunci când sunt este moderat.

Potrivit experților, măștile pentru față nu protejează prea bine, deoarece majoritatea nu captează cele mai mici particule în suspensie. „Măștile pot îngreuna respirația, mai ales în cazul persoanelor care au o afecțiune pulmonară”, a adăugat Harriet Edwards.

Soluția ar putea fi schimbarea traseului. Potrivit experților, studiile au arătat că nivelurile de poluare pe străzile mai liniștite pot fi cu până la 60% mai mici decât pe drumurile principale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.