Un test de sânge care poate detecta urmele de celule canceroase poate mulți pacienți de chimioterapie

Sfântul Graal al depistării cancerului este considerat mijlocul de detectare a bolii în stadiul cel mai incipient, când este cel mai ușor de vindecat; în acest sens, un studiu major privind cancerul intestinal examinează dacă test revoluționar poate arăta dacă intervenția chirurgicală a îndepărtat toată tumora.

Noul test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mulți pacienți, anual, de chimioterapie: biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca acesta să poată fi evidențiat prin scanare – relatează BBC.

De asemenea, testele de sânge sunt dezvoltate pentru a vedea dacă pot diagnostica o întreagă gamă de cancere.

Potrivit datelor medicale, jumătate dintre bolnavii de cancer intestinal în stadiul 3 se vindecă doar prin intervenție chirurgicală, astfel că, prin chimioterapie, se tratează în exces mai mulți pacienți.

Testele au fost deja disponibile pacienților privați.

Testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în fluxul sanguin numit ADN tumoral circulant

Aproximativ 1.600 de pacienți cu cancer intestinal sunt recrutați pentru studiul din Marea Britanie.

Prezența acestor markeri indică dacă pacientul a fost vindecat prin intervenția chirurgicală sau nu. Astfel de fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare.

Dr. Naureen Starling, investigatorul principal al procesului, afirmă că rezultatul ar putea afecta modul în care mii de pacienți cu cancer intestinal sunt tratați în fiecare an.

„Jumătate dintre pacienții cu cancer intestinal în stadiul 3 sunt vindecați numai prin intervenție chirurgicală, așa că supratratăm o mare parte a pacienților”, spune ea.

Studiul, numit TRACC , folosește un test creat de compania americană Guardant Health; probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru analiză, iar rezultatele revin în aproximativ două săptămâni.

Biopsiile lichide ar putea arăta reapariția cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca acesta să fie detectabil printr-o scanare

În paralel, sunt în curs de desfășurare studii în Marea Britanie pentru a monitoriza în același mod pacienții cu cancer pulmonar și de sân.

Ceea ce este deja clar, din mai multe studii, este că așa-numitele teste de sânge „biopsie lichidă” pot dezvălui prezența persistentă a cancerului cu mult înainte ca acesta să fie găsit prin metode tradiționale iar dr. Naureen Starling spune că potențialul acestei noi tehnologii în îngrijirea cancerului este „imens”, nu doar când vine vorba de detectarea bolii reziduale după o intervenție chirurgicală, ci și pentru diagnosticarea precoce.

Studiul NHS-Galleri, realizat de compania californiană Grail anunță rezultate intermediare la începutul anului viitor

Potrivit BBC, un studiu din Grecia, publicat în Nature la începutul acestui ani, a constatat că biopsiile lichide ar putea arăta reapariția cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca acesta să fie detectabil printr-o scanare.

La conferința Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago, în iunie anul trecut, un studiu efectuat pe 455 de pacienți cu cancer intestinal a constatat că, prin utilizarea analizelor de sânge pentru a ghida tratamentul, numărul de pacienți care au nevoie de chimioterapie postoperatorie s-a redus aproape la jumătate, fără riscul de recidivă.

Specialistul citat de BBC spune că studiul este esențial pentru a calibra exact cât de mult se poate baza diagnoza pe biopsiile lichide, mai ales când înseamnă luarea în considerare a retragerii chimioterapiei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.