Un tratament cu imunoglobulină reduce mortalitatea şi durata de ventilaţie mecanică a pacienţilor COVID-19

Biotest, furnizor de proteine plasmatice și medicamente biologice, a anunţat că începe studiul clinic faza II pentru imunoglobulina Trimodulin, care reduce mortalitatea şi durata de ventilaţie mecanică a pacienţilor COVID-19.

“Este prima imunoglobulină produsă din plasma recoltată de la donatori non-COVID, care promite rezultate foarte bune”, au anunţat reprezentanţii Biotest, prin intermediul unui comunicat.

Astfel, Biotest a anunțat joi că studiul ESsCOVID (Escape from severe COVID-19) pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 cu Trimodulin a fost înaintat Autorității competente din Spania și Comitetului responsabil de etică.

În acest studiu clinic multinațional în faza II, sunt planificați să fie înscriși aproximativ 160 de pacienți adulți cu formă severă de COVID-19, precum pacienţii cu pneumonie sau sindrom de detresă respiratorie acută, internați la spital.

Potrivit reprezentanţilor Biotest, după confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 și prezența unui răspuns inflamator puternic, pacienții vor fi tratați fie cu trimodulin, fie cu placebo ca terapie suplimentară la standardul de îngrijire.
Conceptul clinic al acestui studiu prospectiv a fost dezvoltat în conformitate cu recomandările formulate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), după așa-numitul „Rapid Scientific Advice”. Biotest vizează o aprobare accelerată pentru trimodulin pentru a răspunde rapid la nevoia de noi opțiuni de tratament pentru pacienții cu formă severă a COVID-19, se arată în acelaşi comunicat.

Tratamentul cu trimodulin a demonstrat deja rezultate promițătoare într-un studiu clinic în faza a II-a cu 160 de pacienți invazivi mecanic, care suferă de o pneumonie severă dobândită în comunitate, cu un răspuns inflamator puternic.

„Pe baza modului său de acțiune și datorită asemănării simptomelor clinice cu pacienții tratati în studiul CIGMA, vedem de asemenea trimodulin ca având un potențial considerabil pentru tratarea pacienților cu pneumonie cauzată de virusul SARS-CoV-2″, a explicat Dr. Andrea Wartenberg-Demand, vicepreședinte Cercetare și Dezvoltare clinică corporativă.

COVID-19 este o boală respiratorie cauzată de noua variantă a sindromului respirator sever corona virusului 2 (SARS-CoV-2).

Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare sau asimptomatice, pacienții cu COVID-19 se pot prezenta la spital cu semne tipice de pneumonie care necesită suport de oxigen. Această etapă a bolii este însoțită în mod regulat de un răspuns imunitar excesiv și poate duce la reacții de inflamație sistemică.

Mai mult, pacienții pot progresa spre boală critică, având nevoie de terapie intensivă, inclusiv ventilație mecanică invazivă, se arată în acelaşi comunicat.

Produsului de dezvoltare al Biotest, Trimodulin, este un preparat inovator de imunoglobulină, purificat din plasma sanguină umană.

În comparație cu preparatele standard de IgG (IVIG), trimodulin conține cantități relevante de IgM și IgA în plus față de IgG.

Trimodulin este în prezent în dezvoltare clinică pentru tratamentul pacienților cu pneumonie severă dobândită în comunitate severă și pentru pacienții cu COVID-19, în formă severă.

Cercetările de până acum au arătat că trimodulin ar putea interfera cu o serie de mecanisme implicate în procesele patologice care ar duce altfel la insuficiență respiratorie, sepsis, insuficiență cu mai multe organe și în final la moartea pacientului.

Datorită varietății mari de anticorpi polivalenți prezenți în trimodulin, sistemul imunitar afectat este susținut în diferite moduri. Anticorpii se leagă de diferite tipuri de agenți patogeni, inclusiv viruși și bacterii, precum și toxinele lor și susțin clearance-ul lor de către sistemul imunitar.

În special componenta IgM din trimodulina poate reduce răspunsurile imunitare dregulate, împiedicând sistemul imunitar să atace țesuturile gazdă, în acest caz, plămânul. În acest fel, trimodulin poate preveni progresia bolii, inclusiv necesitatea ventilației mecanice invazive și a altor proceduri de terapie intensivă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.