Un tratament pentru copiii cu alergie la alune, aprobat de experții în sănătate din Statele Unite

Experții guvernamentali americani au aprobat un tratament experimental pentru copiii cu alergii la alune. Medicamentul ar putea deveni primul de acest gen care să prevină reacțiile alergice care pot pune viața copiilor în pericol. Tratamentul constă din capsule de pulbere de alune care trebuie înghițite zilnic și care ajută copiii să-și creeze treptat toleranță la alune. Grupul de consilieri externi ai Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a votat în majoritate în favoarea tratamentului dezvoltat de compania Aimmune Therapeutics. Votul nu are caracter obligatoriu, dar reprezintă practic susținerea publică pentru acest medicament. FDA va lua o decizie finală până în ianuarie.

 

Alergia la alune, cea mai des întâlnită alergie alimentară

 

Alergia la arahide este cea mai frecventă alergie alimentară din Statele Unite, iar tratamentul standard constă în monitorizarea strictă a consumului alimentar copiilor. Strategia nu funcționează însă întotdeauna, iar expunerea accidentală este des întâlnită, rezultatul fiind că 1 din 4 copii cu alergii la alune ajung la camera de urgență în fiecare an. Noul medicament, denumit Palforzia, este destinat celor 1,6 milioane de copii și adolescenți americani cu vârste între 4 și 17 ani care sunt alergici la alune.

 

Un medicament pus sub semnul întrebării

 

După un an, aproximativ 66% dintre participanții la studiul pentru noul medicament puteau tolera echivalentul a trei până la patru alune, în comparație cu doar 4% dintre pacienții care au primit un tratament placebo. La începutul studiului, majoritatea participanților nu puteau tolera nici măcar o cantitate minusculă de alune.

Dar noul tratamentul vine și cu riscuri. Mai mult de 9% dintre pacienții care au luat pastilele au raportat reacții alergice severe, un procent de două ori mai mare decât cel din grupul placebo. Iar 11% dintre pacienți au renunțat la participarea la din cauza efectelor secundare. „Eficacitatea tratamentului nu a fost, de fapt, demonstrată”, a afirmat pentru Associated Press dr. John Kelso, de la Clinica Scripps din San Diego, care a votat împotriva tratamentului.

Compania care produce medicamentul a anunțat că se așteaptă ca primele șase luni de tratament să coste între 5.000 – 10.000 USD, iar apoi suma să scadă la 300 – 400 USD pe lună.  Aimmune are ca țintă dezvoltarea și a altor tratamente pentru alergiile alimentare obișnuite, inclusiv cea la ouă. Deocamdată însă, compania nu are niciun produs pe piață.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.