UNDP: Lupta împotriva pandemiei îngreunată de către statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri

vaccinare-coronavirus

Lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19  este pusă în dificultate de către Germania şi alte state prin blocarea suspendării brevetelor pentru vaccinuri, consideră administratorul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP), Achim Steiner.

Acesta consideră că drepturile de proprietate intelectuală sunt un impediment pentru producţia şi distribuţia accelerate de vaccinuri.

Deşi mereu au existat îngrijorări legate de astfel de eforturi, „faptul că există un risc nu constituie un motiv pentru a nu acționa chiar acum”, a mai spus diplomatul german.

Ridicarea brevetelor trebuie avută în vedere ca una din măsurile care să îndrepte inegalitatea flagrantă în ce priveşte distribuţia de vaccinuri, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden a avansat recent ideea suspendării brevetelor.

Germania şi Marea Britanie şi-au unit recent forţele la summitul G7 din Cornwall pentru a-şi arăta din nou opoziţia faţă de ridicarea brevetelor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în opinia sa, companiile au nevoie de creativitate şi inovaţie, iar protejarea brevetelor este o precondiţie pentru aceasta.

Germania şi Marea Britanie găzduiesc pe teritoriile lor companiile BioNTech şi AstraZeneca, doi producători de succes de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Achim Steiner, comunitatea internaţională nu a reuşit anul trecut să pună la dispoziţie fonduri suficiente pentru programul COVAX, iar ţările cele mai sărace sunt acum dependente de statele care produc vaccinuri şi deţin patentele pentru ele.

‘Aceasta nu este o situaţie bună în care să ne aflăm ca familie globală şi comunitate de naţiuni’, a mai afirmat responsabilul ONU.

Promisiunea asumată de statele G7 de a oferi cel puţin un miliard de doze până la mijlocul lui 2022 înseamnă probabil ‘prea puţin şi prea tardiv’ din perspectiva celor în nevoie, dar pare de asemenea greşit să fie condamnate guvernele pentru faptul că acordă prioritate propriilor populaţii, a mai afirmat Steiner.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.