Ungaria a cumpărat șase clinici de fertilitate, pentru a crește natalitatea

Ungaria a cumpărat șase clinici de fertilitate, pentru a crește natalitatea. Până acum, statul ungar acoperea cheltuielile pentru cinci tratamente de inseminare, însă familiile trebuiau să cheltuiască între 1.000 şi 3.000 de euro pentru medicamente, tratamente suplimentare şi analize. Într-o ţară cu un salariu mediu lunar de circa 1.000 de euro, multe cupluri se gândeau de două ori înainte să se înhame la astfel de cheltuieli. În plus, numărul maxim de tratamente subvenţionate de stat era de 13.000 pe an, în timp ce acum nu va mai exista nicio limită, scrie Agerpres.

Premierul conservator Viktor Orban a făcut din creşterea ratei natalităţii noua sa prioritate pentru a stopa scăderea demografică. ”Suntem un guvern care apără viaţa, dorim să ştim ce se întâmplă în astfel de chestiuni”, a afirmat Orban în urmă cu câteva săptămâni, susţinând că acest interes a determinat guvernul să controleze astfel de programe, care au devenit gratuite începând cu 1 februarie.

”Programul în sine este bun din punctul de vedere al faptului că acum tratamentul şi medicamentele sunt gratuite şi în acest mod sunt sprijinite obiectivele guvernului”, a explicat pentru EFE medicul Zsombor Kunetz. Pe de altă parte, spune expertul ungur, ”nu este clar de ce a decis guvernul să cumpere clinicile, de vreme ce acest sprijin putea fi acordat şi în cadrul sistemului precedent”, clădit pe centre private.

Noul sistem ”face imposibilă concurenţa”, în contextul în care celelalte centre care nu fac parte din proiect nu vor putea supravieţui. ”Clinicile vor funcţiona de acum încolo sub control guvernamental şi ştim că statul nu este un bun administrator”, a declarat Kunetz, exprimându-şi temerea că se va înregistra o diminuare a calităţii tratamentelor, în timp ce numărul redus de clinici care acordă tratament gratuit va genera liste de aşteptare şi, inevitabil, corupţie.

Pe de altă parte, Gabriella Lantos, expertă în sănătate, a punctat că decretul oficial cu privire la naţionalizarea celor şase clinici stabileşte că noul sistem va funcţiona în forma actuală până la 31 decembrie 2022. ”După această dată se poate întâmpla orice”, avertizează ea. Atât Kunetz, cât şi Lantos împărtăşesc temerea că, după această dată, executivul va sprijini privatizarea sectorului prin intermediul unor investitori apropiaţi guvernului de la Budapesta.

În ceea ce le priveşte, autorităţile ungare speră că, prin intermediul noului program, până în 2022 să se nască 4.000 de copii, o cifră minusculă comparativ cu media de 90.000 de naşteri anual

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.