UE se aprovizionează cu vaccin împotriva variolei maimuţei. Până la două milioane de doze, comandate pentru perioada 2023-2024

Uniunea Europeană a comandat vaccinuri împotriva variolei maimuței, ce ar putea ajunge până la două milioane de doze pentru perioada 2023-2024.

Producătorul singurului vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, laboratorul danez Bavarian Nordic, a anunţat, joi, o comandă ce ar putea ajunge până la două milioane de doze pe o perioadă de doi ani de la Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), relatează AFP.

Contractul acoperă perioada 2023-2024 şi permite ţărilor membre ale Uniunii Europene, dar şi ale Spaţiului Economic European şi din Balcani să cumpere vaccinul, a precizat Bavarian Nordic într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Laboratorul afirmă că a primit o comandă iniţială de 700.000 de doze pentru 2023 din partea a 14 ţări afectate, via Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), creată în urma pandemiei de COVID-19.

Din iunie 2022 şi după raportarea unui număr mare de cazuri de variola maimuţei în Europa şi în întreaga lume, HERA a achiziţionat deja 330.000 de doze, a precizat Bavarian Nordic.

Comitetul de Urgenţă al OMS a decis pe 1 noiembrie menţinerea alertei sanitare maxime privind variola maimuţei, declarată pe 23 iulie.

Boala – care este endemică în unele ţări din Africa de Vest – se manifestă prin erupţii cutanate, care pot apărea pe organele genitale sau în gură, şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.