Comisia Europeană autorizează în regim de urgenţă folosirea vaccinului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson

Uniunea Europeană autorizează utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 al laboratorului american Johnson & Johnson (J&J), a anunţat, joi, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP. Vaccinul, numit Janssen, este cel de-al patru autorizat în UE, după cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.

„Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președinta CE precizează că aproximativ 1,8 milioane de europeni urmează să fie imunizați cu acest vaccin anti-COVID-19 într-o singură doză, comandat laboratorului american.

„Portofoliul nostru conține în prezent patru vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, pe care ne străduim să le oferim cetățenilor din Europa și din afara ei cât mai curând posibil. Un vaccin cu doză unică poate influența radical viteza de implementare a campaniei de vaccinare. Intrarea pe piață a vaccinului Janssen asigură accesul la un total de până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri aprobate de la diferite platforme tehnologice — acest lucru este esențial pentru asigurarea accesului la vaccinuri pentru Europa și partenerii noștri internaționali.

Ursula von der Leyen anunţă această autorizare după unda verde, cu puţin mai înainte, a Agenţiei Europene a Medicamentuluin (EMA).

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică

Vaccinul Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Vaccinul constă într-un vector ce utilizează un adenovirus uman (virusul responsabil de răceala obişnuită) pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus utilizat în vaccin a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala.

De asemenea, vaccinul poate fi păstrat timp de trei luni la temperatura unui frigider obişnuit, ceea ce-i uşurează distribuirea.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în regim de urgenţă în Satele Unite în februarie, iar în Canada la începutul lui martie.

Africa de Sud a început, de asemenea, să-l administreze.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.