UNOPA: Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul. Multe spitale rămân fără tratament în august

Bugetul programului de tratament HIV/SIDA în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul, iar multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul, a declarat, marţi, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre.

„Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul. Multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul şi pe lângă aceasta mai apar şi probleme birocratice sau de neînţelegere a aspectelor ce ţin de cheltuirea banilor. Sunt spitale care, deşi au nişte bani alocaţi pentru trimestrul patru, nu vor să îi angajeze mai devreme astfel încât să nu existe discontinuitate în tratament. Este nevoia ca ministerul să lămurească aceste aspecte cu aceste spitale. (…) Ne dorim şi de mulţi ani cerem ca alocarea trebuie să fie făcută în funcţie de evaluarea nevoilor”, a spus Iulian Petre la dezbaterea „Strategia Naţională HIV/SIDA – evaluarea situaţiei şi direcţii de acţiune” organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

El a spus că sunt spitale care au nevoie de buget suplimentar şi de o bază de calcul „diferită” faţă de ceea ce li s-a alocat până acum. Potrivit acestuia, unii distribuitori de medicamente „nu reuşesc” să onoreze comenzile la timp, mai ales medicamentele ieftine.

„Sunt mari probleme cu distribuitorii de medicamente. Nu ştim ce se întâmplă, nu reuşesc să onoreze comenzile la timp, mai ales medicamentele ieftine şi foarte ieftine au mari probleme să fie aduse la spitale şi din acest motiv ele ies din schemele de tratament ale pacienţilor, lucru care nu este de dorit nici de pacienţi, nici pentru bugetul Programului naţional HIV/SIDA. (…) Sunt spitale care din motive diverse sunt puse în situaţia de a întrerupe tratamentul sau zilele acestea de a aloca bugetul pe câteva zile, o săptămână sau două”, a mai precizat Petre.

Iulian Petre a subliniat că au fost şi probleme cu accesul la servicii medicale, iar din cauza pandemiei analizele nu s-au putut face.

„Au fost probleme anul acesta cu accesul la servicii medicale. În prima parte a anului şi anii anteriori a fost pandemie şi analizele nu s-au putut face. (…) Sperăm ca ministerul să preia această responsabilitate, să implementeze Strategia naţională care a fost pusă în dezbatere, să mergem mai departe. (…) Nu avem ghid de tratament în România, unul asumat prin ordin de ministru sau Hotărâre de Guvern”, a mai declarat directorul UNOPA.

Acesta a mai spus că testarea „s-a prăbuşit” în perioada pandemiei.

„Testarea s-a prăbuşit practic în perioada pandemiei şi este nevoie de revitalizarea acesteia, este nevoie ca DSP-uri să îşi aducă aminte că au în sarcina lor să facă teste HIV gratuit. (…) Este nevoie de un organism care să monitorizeze să evalueze permanent situaţia şi să ajusteze în timp real acţiunile din cadrul strategiei astfel încât rezultatele să fie unele eficiente şi vizibile”, a susţinut Iulian Petre.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.