(Update 19.09.2023) Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a fost reţinut de procurorii anticorupţie.
El este acuzat de luare de mită, au informat, marţi, pentru Agerpres, surse judiciare; potrivit acestora, au mai fost reţinuţi managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru, şi Silviu Stăncilă iar o altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar.
Mai multe percheziţii au avut loc luni în Bucureşti şi în Ilfov, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi cu numirea unor persoane în funcţii de conducere la spitale din Capitală:
(Știre 18.09.2023) ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi cu numirea unor persoane în funcţii de conducere a unor unităţi spitaliceşti de pe raza municipiului Bucureşti”, anunţa anterior DNA.
Cristian Plută este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie; sursele judiciare citate mai arătau că director adjunct al ASSMB ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.
Potrivit acestora, în luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza acordului-cadru încheiat la data de 4 aprilie între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build – Avision Strategy Consulting, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”, în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente; totodată, în perioada 28 august – 3 septembrie, el ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build – 6.128.783,45 lei.
(Știre 18.09.2023) „Misiunea mea şi a colegilor mei este aceea de a oferi specialiştilor instrumentele necesare pentru a salva vieţi”, a declarat, luni, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache.
Aceasta a precizat, de asemenea, că percheziţiile DNA la ASSMB nu aruncă „o pată neagră” asupra activităţii instituţiei, ci fac „lumină, curăţenie„:
„Acesta este un moment important pentru noi, cei care ne dorim să muncim cinstit în această instituţie. Nu este o situaţie care să arunce o pată neagră asupra activităţii noastre, ci este un moment în care se face lumină, curăţenie. În calitatea mea de director general al ASSMB, am responsabilitatea şi onoarea de a fi în serviciul pacienţilor care au nevoie de ajutor, în toate cele 19 spitale administrate de Primăria Bucureşti”, a afirmat Oana Sivache.
„Misiunea mea şi a colegilor mei este aceea de a oferi specialiştilor instrumentele necesare pentru a salva vieţi. Nu am venit la ASSMB să îmi fac fani. Sunt aici pentru oameni, nu să fur de la gura pacienţilor, şi aşa chinuiţi de boli. Suntem aici să dezvoltăm un mediu definit de profesionalism, integritate şi compasiune. Toţi cei care nu înţeleg această misiune, sfidând legislaţia şi, implicit, siguranţa pacienţilor, trebuie să răspundă pentru faptele lor”, a adăugat directorul ASSMB, menționând totodată că fiecare act de corupţie din acest sistem nu doar erodează încrederea pacienţilor, ci pune în pericol vieţi.
„Când un spital ia foc, când aparatura medicală cumpărată cu preţuri supraevaluate nu este folosită sau se strică rapid, tragedia nu este doar financiară, este umană. Într-un sistem de sănătate corupt, odată cu resursele financiare care se scurg, se pierde şi calitatea îngrijirii medicale, iar, uneori, se pierd vieţi. Să ignorăm existenţa corupţiei este ca şi cum am arunca cu pietre în ambulanţe venite să ne salveze. Corupţia distorsionează priorităţile, astfel încât deciziile nu sunt luate în funcţie de a salva vieţi, ci în funcţie de profit. Nu putem tolera un asemenea compromis pentru că reprezintă o trădare a încrederii pe care oamenii o au în noi, o trădare a vieţii. Din tăcere se pot naşte tragedii”, a mai spus aceasta.
Aceasta a subliniat că lupta împotriva corupţiei nu este doar o responsabilitate legală, ci şi o obligaţie morală pentru a proteja „cel mai de preţ bun al nostru – sănătatea publică”.
„Este vital ca managerii instituţiilor care conduc sistemul de sănătate să-şi asume un rol activ şi decisiv în lupta împotriva acestui flagel”, a punctat directorul ASSMB.
(Știre 15.09.2023) Critici dure din partea Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rogobete, într-o postare pe Facebook, referitoare la activitatea conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB):
„SIVACHE semnează CONSULTANȚĂ pe bandă rulantă! Cum? Cum să îți bați joc în halul ăsta de bucureșteni și tot tu să fii cu gura mare? Prioritatea zero a conducerii ASSMB (Sivache pusă cu mâna de Vlad Vioculescu) în loc să liciteze pentru spitale, licitează pentru consultanță. Ce știu ei mai bine.
Țineți bine minte: proiectele pentru reabilitarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate au fost aprobate pe 2 februarie.