UPDATE Au fost anunțați laureații premiului Nobel pentru Medicină

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au primit premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, pentru “descoperirile privind modul în care celulele simt și se adaptează la disponibilitatea de oxigen”.

Animalele au nevoie de oxigen pentru transformarea alimentelor în energie utilă. Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, dar modul în care celulele se adaptează la schimbările nivelurilor de oxigen a rămas mult timp o necunoscută.

William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au descoperit modul în care celulele pot simți și se pot adapta la schimbarea disponibilității de oxigen. Ei au identificat mecanismele moleculare care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen.

Descoperirile primare ale laureaților Nobel din acest an au dezvăluit mecanismul pentru unul dintre cele mai esențiale procese de adaptare ale vieții. Ei au stabilit baza pentru înțelegerea modului în care nivelurile de oxigen afectează metabolismul celular și funcția fiziologică. Descoperirile lor au deschis, de asemenea, calea către strategii promițătoare de combatere a anemiei, a cancerului și a multor alte boli.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.