(UPDATE) Malarie în România. Situația la zi

UPDATE (06.02.2023) Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles); profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

Un bărbat internat la Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”, diagnosticat cu malarie, a murit; la unitatea medicală, în ultimele 24 ore, au mai ajuns doi pacienţi cu această boală, fiind la rândul lor infectaţi în timpul călătoriei în Zanzibar.

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate, în decurs de o lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”, toate cazurile fiind ale unor persoane care au călătorit recent în Zanzibar.

Autoritățile fac apel către turiştii români ce intenționează să călătorească în zone tropicale, să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie în cazul unor persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte patru cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi trei cazuri în ianuarie).

Luni: Orădeancă infectată transportată în Capitală

O femeie în vârstă de 55 de ani, din Oradea, a fost transportată cu stări specifice bolii, luni, cu elicopterul SMURD, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, după ce a fost diagnositcată cu malarie, în urma unei călătorii în Tanzania.

Acesta era este misionară la o fundaţie iar, în perioada 14-30 ianuarie a fost în Tanzaina. În data de 31 ianuarie au debutat simptomele: diaree, febră şi astenie iar pe 2 februarie a solicitat ambulanţa. Potrivit analizelor de sânge, femeia este infectată cu malarie, motiv pentru care a fost transferată din oraș, întrucât în Oradea nu funcţionează o secţie de tratare a bolilor infecţioase tropicale.

ȘTIRE (30.01.2024) 11 cazuri de malarie, în România, în ultimele trei luni

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie,fiind vorba despre persoan e care au călătorit în zone endemice din Africa, informează Ministerul Sănătății. Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.

Potrivit Ministerului Sănătății, au fost înregistrate câte 4 cazuri de malarie în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie.

Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei

Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.

Mai multe informații cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei puteți găsi pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Patru cazuri de malarie severă, diagnosticate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”

În ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” s-au înregistrat patru cazuri de malarie severă, la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar.

În acest context, specialiștii lansează un apel către publicul larg, subliniind importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice. De asemenea, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

„Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.