Update: Restricția de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, eliminată

Ca urmare a recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), restricția de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca a fost eliminată luni.

”Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului”, informează CNCAV.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19, potrivit CNCAV.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

 

Știre inițială: Dr. Valeriu Gheorghiță: Luni ar putea fi eliminată limita de vârstă de la vaccinul AstraZeneca

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a precizat că luni ar putea fi eliminată limita de vârstă în ceea ce privește administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus produs de AstraZeneca.

În aceste condiții și persoanele cu vârsta peste 55 de ani s-ar putea vaccina cu acest ser.

”Chiar de mâine (n.r. luni) s-ar putea ridica această restricție și s-ar putea face programări”, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la un post de televiziune.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a mai spus că decizia va fi luată pe baza datelor științifice și pe baza recomandărilor internaționale.

”Această decizie se va lua în baza datelor științifice. Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante. Este vorba de recomandarea OMS, date din studiile științifice care sunt în derulare și în curs de publicare și, de asemenea, avem experiența din Marea Britanie pe câteva milioane de pacienți care au arătat eficiența vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”, a explicat dr. Gheorghiță la Antena 3.

În prezent, vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este administrat persoanelor cu vârste de până la 55 de ani.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.