Observarea urșilor bruni aflați în hibernare a dezvăluit un factor important care îi protejează de tromboză chiar și pe durata a șase luni de imobilizare; studiul, care a inclus, de asemenea, persoane care nu se pot mișca pentru perioade lungi de timp, a constatat că nivelul mai scăzut al unei proteine specifice numite HSP47 în celulele sanguine ajută la protejarea împotriva coagulării sângelui.
Descoperirea recentă, susținută și de cercetări la porci sau șoareci, arată că protecția amintită se găsește la multe mamifere diferite și ar putea ajuta la crearea de noi tratamente pentru prevenirea tromboembolismului venos (TEV), o afecțiune cardiovasculară în care se formează cheaguri de sânge în vene și poate provoca moartea sau invaliditatea severă – relatează TheNationalNews.
Persoanele care suferă de imobilitate pe termen scurt din cauza bolii sau rănilor se confruntă cu un risc crescut de TEV, nu însă și cei cu paralizie cronică din cauza leziunilor măduvei spinării
În ciuda faptului că sunt imobili luni la rând, urșii bruni nu prezintă vreun risc crescut de tromboză în timpul hibernării iar aceste observații sugerează un mecanism molecular care se apără împotriva afecțiunii în timpul perioadelor prelungite de imobilizare la ambele specii.
Folosind o tehnică proteomică bazată pe spectrometrie de masă, cercetătorii au descoperit că celulele sanguine de la urșii în hibernare au un model unic care ajută la prevenirea coagulării sângelui, marcat de niveluri mai scăzute ale unei proteine numite HSP47 și mai puține semne de inflamație.
Un model similar a fost observat și la oamenii imobilizați, iar, pentru a examina în continuare efectul, cercetătorii au supus indivizi sănătoși la repaus la pat, constatând o reducere semnificativă a HSP47 după 27 zile.
Specialiștii au conchis astfel că reducerea HSP47 în timpul imobilizării pe termen lung oferă protecție împotriva trombozei.