Ursula von der Leyen: Rusia încă nu a cerut autorizarea vaccinului Sputnik V în UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat, miercuri, că Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) autorizarea comercializării vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V în UE, relatează agenţia EFE.

”Nu ştim dacă în viitor vor cere o autorizaţie de comercializare, dar până în acest moment nu au făcut-o”, a spus Von der Leyen, după confuzia din ultimele zile pe acest subiect.

Aceasta a menţionat că, dacă Rusia va formula o astfel de solicitare, ”va trebui să prezinte toate datele de care dispune şi să urmeze toată procedura de examinare”, la fel cum au făcut Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, ale căror vaccinuri anti-COVID-19 au primit din partea EMA autorizaţia de comercializare condiţionată, precum şi Janssen, care a formulat, marţi, cererea oficială pentru această autorizaţie.

Mai mult, adaugă şefa Comisiei Europene, întrucât vaccinul Sputnik V ”nu este produs în Europa (…), va trebui să efectuăm inspecţii în centrele de producţie” pentru a garanta respectarea standardelor de securitate stabilite de autorităţile comunitare.

Von der Leyen a menţionat în acest sens că producătorii de vaccinuri din Europa ”au fost nevoiţi să retragă loturi de vaccinuri pentru că procesul de producţie nu era stabil şi nivelul de siguranţă nu era cel dorit”.

Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene a manifestat îndoieli faţă de vaccinul Sputnik V, întrebându-se ”de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi”.

Ungaria este de săptămâna trecută prima ţară din UE care a început să folosească vaccinul Sputnik V, din care a comandat două milioane de doze care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni, cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane. Slovacia şi Croaţia sunt la rândul lor în tratative pentru o posibilă achiziţie a acestui vaccin.

Pentru moment, în afară de Rusia, vaccinul Sputnik V mai este produs în Kazahstan, India, Coreea de Sud şi Brazilia. Potrivit rezultatelor publicate pe 2 februarie în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi, acest vaccin este eficient în proporţie de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.