Vă puteți înscrie online în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Transplantul cu celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților care suferă de peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite. În momentul în care un om are  nevoie de transplant, se caută în registrul național și în cele din întreaga lume o persoană identică genetic.

Puteți deveni potențial donator prin înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Înscrierea se face online, aici,  prin completarea unui formular simplu. Nu dureză mai mult de câteva minute.

În momentul de față, pentru 37 de pacienți din România nu s-a găsit niciun donator compatibill. Toți acei oameni își așteaptă eroul, care să le redea șansa la viață. Acela poți fi tu!

„Șansele unui pacient din România de a-și găsi un donator compatibil cresc odată cu numărul donatorilor voluntari înscriși în Registrul din România. Un număr mai mare de persoane înscrise în Registrul din România va mări șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. Deși Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pentru toți pacienții români aflați pe lista de așteptare. Pentru unul din trei români a cărui viață depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaționale persoane compatibile”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Ce trebuie să știe cei care vor să devină donatori

 

În Registru se pooate înscrie orice persoană sănătătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Potrivit datelor de pe site-ul registru-celule-stem. ro ,  9 din 10 donatori donează celulele stem hematopoietice prin sânge, într-un proces simplu numit colectă de celule stem din sânge periferic.  În timp ce unul din 10 donează celulele stem hematopietice colectate din măduva osoasă, sub anestezie generală. Dacă sunteți înscris în Registru, puteți alege oricare dintre cele două metode.

 

Donează o șansă la viață!

 

Pe 21 septembrie, în România și în alte 55 de țări este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, cu scopul de a mulțumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care așteaptă să fie salvatori de vieți. Cu acest prilej, campania „Donează o șansă la viață!” a ajuns la a VIII-a ediție.

”Ne dorim să putem asigura o șansă la viață tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donatori compatibili înrudiți. De aceea încercăm să conștientizăm publicul larg asupra importanței înscrierii în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice și a impactului transplantului de celule stem asupra vieții pacienților. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși până la sfârșitul anului 2020, crescând astfel la 75% șansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant”, este mesajul transmis de dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

“Am văzut pacienți care au reușit să învingă atacul unor boli necruțătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supraviețuitori deși poate termenul potrivit este renăscuți. Avem această șansă de a fi cei care pot contribui la renașterea unui semen aflat într-o situație limită și puține lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toți cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulți cu atât șansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

37 de pacienți așteaptă șansa la viață

 

„Din aprilie 2013 când a devenit funcțional Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 9 dintre aceștia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă șansă la viață a fost găsit în țară, iar pentru ceilalți în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India”, transmite Ministerul Sănătății.

Dincolo de poveștile fericite, pentru 210 dintre pacienți, reprezentând o treime din totalul pacienților aflați pe listele de așteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator compatibil nici în registrul global. Totodată, pentru 77 dintre pacienți, s-a identificat un donator compatibil prea târziu și au pierdut indicația de transplant.

În prezent, 37 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator. Acela poți fi tu!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.