Vaccin anti-COVID-19 în faza a II-a de testare; cercetătorii speră să aibă un milion de doze până în toamnă

Un vaccin anti-COVID-19, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, a intrat în a doua fază de testare. Astfel, în studiu vor fi incluse peste 10.200 de persoane, cu vârste cuprinse între 5 și peste 70 de ani.

Cercetătorii care au dezvoltat vaccinul au spus că intenționează să creeze cel puțin un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 până în septembrie anul acesta. Cu toate acestea, majoritatea experților estimează că va dura între 12 și 18 luni să dezvolte și să producă vaccinul.

Prima fază a studiului a început în aprilie și a implicat 1.000 de adulți sănătoși cu vârsta de maximum 55 de ani.

”Am constatat deja un interes mare din partea persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani care nu au fost eligibile să participe în faza I a studiului. Acum vom putea include și grupe de vârstă mai înaintate pentru a continua evaluarea vaccinului. De asemenea, vom include mai multe locuri unde se desfășoară studiul, din mai multe zone ale țării”, a spus Sarah Gilbert, professor de vaccinologie la Institutul Jenner, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea vaccinului.

Adulții vor primi una sau două doze fie din noul vaccin – ChAdOx1 nCoV-19 – fie din alt vaccin aprobat. Apoi, oamenii de știință vor compara numărul de infectări din ambele grupuri. Aceasta ar putea dura între două și șase luni, în funcție de câte persoane sunt expuse virusului.

Teste ale aceluiași vaccin pe maimuțe par să fi oferit protecție, într-o anumită măsură, împotriva bolii COVID-19. Animalele aveau încărcături virale mai mici în plămâni și căile respiratorii, dar nu este sigur că efectul se va regăsi și la oameni.

În prezent sunt în curs de dezvoltare peste 100 de vaccinuri experimentale anti-COVID-19 în lume.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.