Rezultate încurajatoare de la un vaccin-candidat anti-COVID-19: Induce o imunitate asociată limfocitelor T

Un studiu de fază 1 desfăşurat în Germania cu vaccinul-candidat CoVac-1, conceput pentru a combate noul coronavirus, a arătat că noul ser induce o imunitate asociată limfocitelor T, conform autorilor acestui studiu.

Studiul a fost publicat în revista Nature, informează AFP.

Vaccinul mizează pe un tip diferit de imunitate în raport cu cea vizată de vaccinurile clasice anti-COVID-19, primele teste furnizând rezultate încurajatoare în ceea ce priveşte stimularea reacţiei imunitare.

Limfocitele T sunt un tip de globule albe care declanşează a doua etapă a reacţiei imunitare, imunitatea celulară, care o completează pe cea furnizată de anticorpi, atacând în mod direct celulele infectate, nu doar virusul care circulă în organism.

În prima etapă de evaluare clinică a acestui vaccin au fost vaccinați cu o singură doză a noului vaccin un număr de 36 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.

CoVac-1 are obiectivul de a induce, printr-o singură injecţie, o imunitate durabilă împotriva SARS-CoV-2, produsă de limfocitele T, care să se apropie de aceea dobândită după o infecţie naturală.

Imunitatea indusă de celulele T reprezintă „o reacţie importantă pentru controlarea virusului şi ar putea fi utilă în cazul persoanelor imunodeficiente”, după cum au subliniat autorii articolului apărut în revista Nature.

”Reacţii ale limfocitelor T specifice virusului SARS-CoV-2 au fost observate la toţi participanţii în primele 28 de zile după vaccinare, cu efecte care au persistat timp de cel puţin trei luni”, au mai adăugat autorii articolului.

Aceste reacţii ale limfocitelor T le-au depăşit pe cele induse de infecţia naturală provocată de virusul care cauzează COVID-19. În plus, ele nu au fost „alterate” de niciuna dintre actualele variante îngrijorătoare ale noului coronavirus (Alfa, Beta, Gamma şi Delta).

Rezultatele obţinute în această etapă sunt totuşi incipiente, prin urmare sunt necesare studii de mai mare amploare care să confirme o eventuală protecţie reală oferită de acest vaccin împotriva COVID-19.

În acest moment, rolul limfocitelor T este mai puţin cunoscut în cazul COVID-19, dar ar putea să permită o reacţie imunitară mai amplă.

În plus, pe lângă faptul că atacă celulele infectate, limfocitele T pot totodată să faciliteze ”producţia de anticorpi protectori de către celulele B”, un alt tip de globule albe, reaminteşte articolul publicat în revista Nature.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.