Un vaccin experimental împotriva tuberculozei și-a dovedit eficiența și profilul de siguranță într-un studiu clinic de fază 2b desfășurat în unsprezece centre din trei țări africane în care tuberculoza (TB) este endemică: Kenya, Africa de Sud și Zambia. Rezultatele preliminare ale studiului au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Eficacitate de 54%
Vaccinul experimental M72/AS01E a împiedicat dezvoltarea tuberculozei pulmonare active în rândul adulților infectați cu Mycobacterium tuberculosis în 54% din cazuri. În cadrul studiului, 3.573 de adulți (cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani) cu infecție TB latentă, diagnosticată prin testare serologică IGRA (Interferon-γ release assays) au primit fie două doze din vaccinul experimental, fie două doze de placebo prin injectare intramusculară, la o lună distanță – 1.786 de participanți au primit vaccinul, 1.787 au primit injecții placebo. Majoritatea persoanele incluse în acest studiu primiseră vaccinul BCG în copilărie.
În grupul celor care au primit vaccinul experimental s-au înregistrat zece cazuri de progresie a infecției latente către tuberculoză pulmonară activă (confirmată prin examen bacteriologic), față de 22 de persoane în grupul care au primit placebo. Eficacitatea vaccinului în prevenirea instalării tuberculozei active la persoanele infectate cu M. tuberculosis a fost calculată la 54%. Perioada medie de urmărire a fost de 2,3 ani, studiul fiind în desfășurare.
Raport pozitiv privind siguranța
Cât privește profilul de siguranță al vaccinului, în grupul celor vaccinați au fost mai multe efecte adverse raportate decât în grupul placebo – 67,4% față de 45,4%. Cele mai multe reacții au fost raportate în primele 30 de zile de la injectare și au constat în reacții locale la locul injectării și/sau simptome similare gripei. Reacții adverse grave s-au înregistrat cu frecvență similară în ambele grupuri (1,6% în grupul vaccinat față de 1,8% în grupul placebo), ceea ce a dus la emiterea unui raport pozitiv privind profilul de siguranță al vaccinului experimental.
Dezvoltarea unui vaccin eficient în prevenirea activării TB în rândul adulților infectați cu M. tuberculosis ar fi de real ajutor în eforturile de controlare a răspândirii bolii. Tuberculoza este una din primele zece cauze de mortalitate în lume și prima cauză de mortalitate de natură infecțioasă. În 2017, TB a cauzat 1,3 milioane de decese în rândul persoanelor HIV-negative și 300.000 de decese în rândul seropozitivilor. 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2017, din care 5,8 milioane bărbați, 3,2 milioane femei și 1 milion de copii. De asemenea, conform ediției din acest an a raportului TB publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 90% din îmbolnăviri au fost înregistrate la adulți și 9% la seropozitivi.