Vaccin Pfizer vs. Vaccin Moderna: Ce trebuie să știm?

Peste 1,8 milioane de oameni, din cinci țări, au primit deja prima doză de vaccin anti-COVID-19, în cea mai amplă campanie de vaccinare din istorie și una dintre cele mai ample provocări din punct de vedere logistic, potrivit datelor Bloomberg.

Astfel, vaccinările sunt în curs în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, China și Rusia.

În Europa, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) are astăzi o reuniune de urgență pentru a decide dacă va autoriza sau nu vaccinul Pfizer-BioNTech. EMA a devansat această reuniune, ce urma să aibă loc inițial pe 29 decembrie, la presiunile mai multor țări care vor să înceapă cât mai repede imunizarea.

În ceea ce privește reuniunea pentru o decizie privind vaccinul Moderna, aceasta rămâne planificată pentru 12 ianuarie.

În România, primele doze de vaccin Pfizer-BioNTech sunt așteptate între Crăciun și Revelion.

 

 Ce spun testele și studiile privind cele două vaccinuri aprobate deja în unele țări și aflate pe primele locuri pentru a fi aprobate și în Uniunea Europeană?

 

Potrivit datelor publicate, vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de peste 90% și se administrează în două doze, de 0,3 militri fiecare, instramuscular în mușchiul deltoid, la 21 de zile distanță. Acesta a fost testat pe 44.000 de persoane și a fost autorizat pentru administrare la tinerii peste 18 ani, fiind în curs de autorizare și la categoria de vârstă 16 – 18 ani. Protecția maximă este obținută începând cu șapte zile de la ultima doză.

Potrivit informațiilor disponibile, vaccinul Moderna are o eficiență de 94,5% și este indicat persoanelor peste 18 ani. Acesta a fost testat pe 15.400 de adulți și se administrează în două doze, la interval de aproximativ o lună, intramuscular,  iar cantitatea administrată este de 0,5 militri.

 

Reacții adverse semnalate în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech

 

În timpul testelor au fost semnalate o serie de posibile reacții adverse. Printre acestea se numără:

  • La locul injectării: durere locală, roșeață
  • Generale: oboseală, mialgii, astenie, artralgii, febră, grețuri, adenopatii

 

Reacții adverse semnalate în cazul vaccinului Moderna

 

În timpul testelor au fost semnalate o serie de posible reacții adverse. Printre acestea se numără:

  • La locul injectării: durere locală, roșeață, adenopatii axilare
  • Generale: oboseală, dureri de cap, dureri musculare, grețuri, vărsături, febră, dureri articulare

 

Ce trebuie să știm când decidem să ne vaccinăm?

 

Înainte de vaccinare, persoanele care au una dintre următoarele condiții patologice trebuie să ceară sfatul medicului de familie cu privire la indicația de vaccinare COVID-19:

 

–       Alergii

–       Febră

–       Tulburări de coagulare; tratament cu medicație anticoagulantă

–       Tratament imunosupresor

–       Boli autoimune

–       Sarcină sau alăptare

–       Dacă v-a fost administrat un alt vaccin anti-COVID-19

”Nu este indicată vaccinarea în cazul unei reacții alergice severe după prima doză de vaccin sau a unei alergii cunoscute la orice componentă a vaccinului. Reacția alergică severă presupune apariția simptomelor în primele minute sau ore din momentul administrării vaccinului. Cele mai importante semne și simptome sunt respirație dificilă, transpirații la nivelul capului și gâtului, accelerarea frecvenței respiratorii, erupție cutanată, oboseală, amețeli. Vorbim de o reacție alergică severă atunci când simptomatologia apărută impune spitalizare sau poate pune viața în pericol”, a declarat pentru RoHealthReview și Sănătatea.TV șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.