Autoritățile americane au autorizat punerea pe piață în Statele Unite a primului vaccin autorizat pentru protecția împotriva unei boli respiratorii comune care poate fi fatală atât pentru copiii mici, cât și pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu boli pulmonare, cardiovasculare, diabet sau cu sisteme imunitare slăbite.
După șase decenii de așteptare și de cercetări științifice, omenirea beneficiază de primul vaccin împotriva virusului sincițial respirator (RSV), extrem de contagios, care cauzează infecții ale plămânilor și provoacă zeci de mii de decese, anual, la nivel global.
RSV este un virus respirator comun care poate aduce simptome asemănătoare răcelii, dar amenință grav sugarii și persoanele în vârstă.
Studiu pe zeci mii pacienți
Rezultatele au constatat că a fost mai mult de 82% eficient împotriva virusului și 94% eficient împotriva bolilor severe cauzate de infecție.
Medicamentul a fost aprobat pe baza unui studiu efectuat pe 25.000 de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, care a arătat că o singură doză a fost eficientă în proporție de 83% împotriva bolilor cauzate de RSV și mai mult de 94% împotriva formelor severe de boală.
Săptămâna trecută, același vaccin a primit aviz favorabil din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care a recomandat autorizarea vaccinului pentru utilizare în UE, iar decizia finală a Comisiei Europene este aşteptată în perioada următoare.
Cum se transmite virusul
Infecția cu virusul respirator sincițial (VRS) este o infecție specifică a tractului respirator superior, dar care poate produce în cazuri selecționate și afectarea tractului respirator inferior. Afectarea pulmonară se manifestă prin bronșiolită la copii sau pneumonie severă, la vârstnici.
VRS poate afecta și adulți când se manifestă ca o infecție a tractului respirator superior, în timp ce la vârstnici produce a infecție a tractului respirator inferior.
Adulții cu risc de infecție cu VRS sunt cei imunocompromiși, în special cei care au trecut prin procedură de transplant. În cazul acestora, chiar și o infecție a tractului respirator superior poate evolua spre infecții ale tractului respirator inferior cu morbiditate și mortalitate ridicată.
Transmiterea infecției cu VRS se face direct prin contact cu secrețiile persoanelor infectate.
Simptome
Febra este prezentă cu valori mai mici de 39 grade C, rinorea este adesea observată, semnele inflamatorii se pot observa și la nivelul timpanului. Copiii prezintă polipnee, efortul respirator fiind vizibil la examenul obiectiv.
Adulții pot acuza febră, tuse, respirație șuierătoare (wezzing).
Factori de risc
Copiii sub 1 an au risc crescut de evoluție severă, categoria cu morbiditate crescută fiind cea a copiilor mai mici de 2 luni de viață.
În grupurile de risc pentru pneumonii virale de tract respirator inferior se regăsesc vârstnicii cu boli cardio-pulmonare cronice, cei din cămine de bătrâni, persoanele imunocompromise, precum și persoanele cu transplant medular.
Datele statistice indică sexul masculin ca fiind mai expus la infecția cu VRS.
Diagnostic
Istoricul și examinarea fizică sunt de regulă suficiente pentru a susține diagnosticul, mai ales în perioada sezonului endemic.
Analizele de laborator sunt utile doar la pacienții imunocompromiși sau cu afecțiuni cronice.
Examenul radiologic este recomandat doar copiilor imunocompromiși și adulților, pentru care este indicată și evaluarea gazelor sangvine.
Diagnostic diferențial
Se face cu alte infecții virale produse de: Rinovirus uman, virusuri paragripale, Adenovirus, Gripa, Coronavirusuri, Metapneumovirus uman, Pneumonii bacteriene, acutizări în cadrul fibrozei chistice, infecții cu Chlamydia pneumoniae.
Tratament
Scopul principal al tratamentului este îngrijirea de susținere a funcțiilor vitale și ameliorarea simptomelor.
Mai ales la copil, hipoxia și deshidratarea pot complica bronșiolita cu virus respirator sincițial și pot necesita internare. Canula nazală cu flux mare de oxigen și ventilarea neinvazivă sunt opțiuni eficiente pentru sprijinirea căilor respiratorii la copii.
Tratamentul antiviral este recomandat pacienților imunocopromiși – Ribavirin prin nebulizare, 2 g la 8 ore, timp de 5 – 7 zile. Tratamentul cu palivizumab pentru copii cu risc de evoluție severă sub formă injectabilă 15 mg/kg/doza.
La pacienții imunocompromiși, ribavirina în asociere fie cu palivizumab, fie cu imunoglobulina IV pot preveni afectarea tractului respirator inferior. Utilizarea acestor regimuri pentru tratarea infecțiilor tractului respirator inferior reduc rata mortalității.
Sugarii cu risc ridicat pot beneficia de palivizumab profilactic.
Tratamentul suportiv va fi utilizat în funcție de simptome:
- oxigenoterapie
- ventilație cu flux înalt
- dezobstrucție nazala cu soluție salină
- kinetoterapie respiratorie
Evoluție
Evoluția este de boală autolimitată la majoritatea copiilor.
Risc de evoluție severă au copiii cu boală cardiacă congenitală, antecedente de prematuritate sau alte boli pulmonare subiacente.
Complicații
- 3 % din copiii spitalizați necesită ventilație asistată
- bronșiolita severă cu virus respirator sincițial precoce este asociată cu o prevalență crescută a astmului alergic care persistă până la vârsta adultă timpurie
- 20% până la 40% din cazuri au probabilitate de episoade recidivante asemănătoare astmului după infecția cu virusul respirator sincițial al tractului respirator inferior la sugar
- suprainfecția bacteriană – afectează 15% dintre pacienți
- 70 % din pacienții cu vârstă înaintată, boli pulmonare cronice subiacente sau alte comorbidități medicale majore dezvoltă complicații severe ale căilor respiratorii inferioare, inclusiv pneumonie, bronșită acută și exacerbări ale afecțiunilor pulmonare cronice subiacente
- 14% din pacienți dezvoltă complicații cardiovasculare