EXCLUSIV Vasile Barbu: Oamenii ar fi convinși să se vaccineze dacă li s-ar garanta că vor fi tratați și despăgubiți pentru efectele adverse pe termen lung

Vasile Barbu

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că oamenii ar fi convinși să se vaccineze anti-COVID dacă statul ar veni cu un mesaj prin care să garanteze că intervine și despăgubește toate efectele adverse care ar putea apărea, pe termen lung, în urma imunizării, și nu cu mesaje prin care spune populației nevaccinate că nu va mai beneficia de servicii gratuite de spitalizare.

„Mai mult, statul să creeze niște structuri ale sistemului de sănătate care să îi spună: cu această structură, eu vin și vă rezolv problema (n.r. apărută în urma vaccinării anti-COVID), astfel încât dumneavoastră să nu vă riscați viața, sănătatea și să nu rămâneți cu sechele în urma procesului de vaccinare. Cu acest mesaj ar trebui să vină statul (…). Nu trebuie să venim cu mesaje de genul dacă nu te vaccinezi, nu mai beneficiezi de servicii medicale gratuite”, a afirmat Vasile Barbu.

Plata spitalizării încalcă principii legate de asigurările sociale de sănătate

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a precizat că plata serviciilor de spitalizare de către cei nevaccinați, în cazul în care se îmbolnăvesc de COVID-19, încalcă principii elementare ale drepturilor omului și chiar principii legate de asigurările sociale de sănătate în România.

„Nu putem fi de acord pentru că ideea încalcă niște principii elementare ale drepturilor omului și chiar principii legate de asigurările sociale de sănătate în România. Știm foarte bine că asigurările private sunt rare, neimportante, asigurarea de sănătate de bază fiind cea din sistemul public. Fiecare cetățean contribuie la acest sistem și trebuie să beneficieze de servicii medicale în condițiile legii. A pune o astfel de condiție ca cei care nu se vaccinează anti-COVID trebuie să își plătească serviciile în caz de spitalizare, este o idee care nu poate fi pusă în practică pentru că ar însemna ca oameni care nu au venituri foarte mari să nu poată plăti. Unii chiar nici într-o viață întreagă nu ar putea, prin veniturile realizate, să acopere cheltuielile cu tratamentul dacă ar ajunge la ATI. Nici nu îi putem refuza actul medical pentru că este inuman. Trebuie să salvăm o viață oriunde ar fi și în orice condiții. Propunerea nu ține cont de principii elementare legate de drepturile omului și de drepturile pacientului din România. Noi am înțeles acest mesaj mai degrabă ca un mesaj provaccinare, dar s-a ieșit prea agresiv cu această condiție”, a adăugat Vasile Barbu.

Potrivit acestuia,  vaccinarea anti-COVID trebuie promovată prin alte mesaje construite la adresa celor care nu se vaccinează, în sensul „că noi, cei care ne vaccinăm, avem și noi dreptul la sănătate și atunci toți avem dreptul la servicii medicale chiar dacă avem sau nu COVID. Aici a fost ideea: ce drepturi au cei care nu se vaccinează față de cei care se vaccinează”.

„Este un mesaj de trezire la realitate a unor oameni care uită că au niște obligații sociale, iar principiul asigurărilor sociale de sănătate este un principiu destul de generos, se bazează pe solidaritate și subsidiaritate. Trebuie să fim solidari să utilizăm acest fond la care contribuim cu toții, dar să știm să împărțim aceste limite ale capacităților de oferire ale serviciilor medicale și a banilor. Mesajele nu trebuie să fie „vaccinați-vă cu orice chip”, ci trebuie să explicăm oamenilor că vaccinarea este un avantaj, pus gratuit la dispoziție, iar oamenii pot să îl folosească și e bine să îl folosească”, a mai spus Vasile Barbu.

„Vaccinul face mult mai mult bine decât rău”

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a adăugat că populația trebuie educată să aleagă soluțiile care oferă cele mai multe beneficii pentru persoana utilizatoare de servicii medicale.

„Vaccinul le face mult mai mult bine decât rău ca orice alt medicament și proceduri medicale aprobate pe piață, care uneori au și efecte ușor adverse. Trebuie să învățăm să educăm populația că în medicină trebuie să alegem soluțiile care oferă cele mai multe beneficii pentru persoana utilizatoare de servicii medicale. Dacă statul ar spune că garantează ca toate efectele adverse să le repare, să intervină și să despăgubească persoana care are niște efecte adverse, atunci ar fi un mesaj complet. Nu trebuie să venim cu mesaje de genul dacă nu te vaccinezi, nu mai beneficiezi de servicii medicale gratuite”, a precizat Vasile Barbu.

Costuri de spitalizare

Referitor la costurile de spitalizare, Vasile Barbu a spus că evaluările arată că acestea ajung până la 40.000 de euro/pacient COVID.

„Am evaluat că costurile de spitalizare cu un bolnav COVID pot ajunge până la 40.000 de euro, cu șapte-opt zile de internare pe secție, plus zece zile de internare în terapie intensivă, cu utilizarea tuturor resurselor. Am evaluat că media de cheltuieli pe anumite spitale de linie, existând spitale de linia a doua, unde mor oamenii cu zile, costurile fiind ceva mai mici pentru că oamenii mor repede, dar pe spitale de linia întâi sau spitale suport, pentru pacienții care parcurg și terapia intensivă, cheltuielile sunt între 15 și 20.000 de euro/pacient/perioada de spitalizare. Depinde de la spital la spital și de la pacient la pacient, pentru că nu toate spitalele fac ceea ce trebuie. Sunt foarte scumpe medicamentele, oxigenul are o valoare destuld e importantă în cadrul cheltuielilor, este foarte scumpă fiecare zi de terapie. De asemenea, pacientul care vine la spital și este tratat pentru șapte-opt zile pe secție, nu ajunge la ATI, costurile ating în jur de 10-12.000 de lei, cu tratamentul care să prevină ajungerea la ATI. Iată cât de mult contează abordarea precoce și un management spitalicesc corect, dar și un management la medicul de familie. La medicul de familie, am evaluat costurile, chiar și în condițiile în care nu avem medicație scumpă, costurile nu depășesc 1.000 de lei. Există o varietate de tipuri de costuri, de la caz la caz”, a spus reprezentantul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Deputatul Emanuel Ungureanu a afirmat a avansat ideea ca persoanele nevaccinate să plătească atunci când au nevoie de spitalizare.

„Cei care se plâng de discriminare și mă refer la cei nevaccinați sau cei care vorbesc despre vaccinare obligatorie țin să le aduc aminte că la fel de discriminați sau mai grav discriminați sunt pacienții cu boli cronice, pentru că în clipa în care o secție de Terapie Intensivă se umple în proporție de 70% cu pacienți nevaccinați, cei care au nevoie de spital și sunt vaccinați, dar sunt cu boli cronice brusc se trezesc discriminați de nevaccinații care refuză un tratament, din motive neînțelese, mă refer la vaccin (…). Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienții nevaccinați, care refuză vaccinul? OK, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plătește! Nu vrei nici testare, nu vrei nici vaccinare, dar vrei să ocupi un loc în spital pentru un pacient cu altă boală foarte gravă și care nu are de ales cum ai avut tu, îi iei patul, nici nu vrei să plătești, dar strigi libertate”, a declarat deputatul, la un post de radio.

Plata cheltuielilor de spitalizare, în Singapore 

O astfel de măsură va fi aplicată în Singapore, unde autoritățile au anunțat că statul nu va mai plăti cheltuielile de spitalizare ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care au refuzat să se vaccineze.

Astfel, din 8 decembrie, autorităţile centrale din Singapore vor începe să emită facturi pe numele pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, care au refuzat să se vaccineze.

Singapore se confruntă cu cel mai grav val de infectări de la începutul pandemiei, înregistrând zilnic între 2.000-3.000 de cazuri noi şi câteva decese.

„Persoanele care nu sunt vaccinate reprezintă o majoritate consecventă în rândul pacienţilor care necesită îngrijiri intensive şi contribuie într-o manieră disproporţionată la presiunea care apasă pe infrastructurile noastre sanitare”, a subliniat Ministerul Sănătăţii din Singapore într-un comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.