Vaccinarea gripală a pacienților internați – oportunitate sau ocazie pierdută?

Vaccinul gripal este sigur de administrat pacienților internați în spital, arată rezultatele unui studiu publicat în revista Mayo Clinic Proceedings. Vaccinarea gripală a persoanelor internate nu a crescut riscul de febră, reinternări sau noi vizite în serviciile medicale ambulatorii timp de șapte zile de la inoculare.

 

Ezitarea înseamnă o ocazie pierdută

 

Studiul retrospectiv a analizat dosarele electronice a peste 250.000 de pacienți de toate vârstele, care au fost internați într-un spital din California în sezoanele epidemiologice 2011-2014. Rezultatele au indicat că vaccinarea gripală este sigură în cazul acestor pacienți. Cei mai mulți pacienți (71%) au fost vaccinați în ziua externării.

Mai mult, studiul a indicat că ezitarea de a vaccina aceste persoane este o importantă oportunitate pierdută. Astfel, rezultelele studiului au indicat că majoritatea pacienților care nu au fost vaccinați gripal în timpul internării sau la externare au rămas nevaccinați pe toată durata sezonului gripal. Aproape trei sferturi (74%) din cei nevaccinați în spital au rămas nevaccinați.

 

Sigur și convenabil

 

La acest moment, rata de vaccinare gripală în rândul persoanelor internate în spital este destul de mică, spun autorii studiului. În Statele Unite ale Americii, unde a fost realizat studiul, doar 28% din persoanele internate sunt vaccinate gripal înainte de externare. Asta se datorează faptului că medicii sunt îngrijorați că vaccinul ar putea întârzia recuperarea acestora sau le-ar putea prelungi perioada de spitalizare. Rezultatele studiului contrazic aceste informații și aduc dovezi irefutabile care atestă siguranța vaccinului gripal la această categorie de pacienți.

Autorii studiului recomandă medicilor să nu piardă această importantă oportunitate și să vaccineze gripal pacienții internați, dacă aceștia nu au contraindicații în acest sens. „Este convenabil și, cel mai important, este sigur! Medicii nu ar trebui să ezite să ofere vaccinul gripal pacienților internați” – este concluzia autorilor studiului.

Un studiu anterior, realizat de acceași echipă de cercetători de la Kaiser Permanente Southern California Department of Research & Evaluation a arătat ca vaccinul gripal este sigur de administrat pacienților chirurgicali în timpul internării și că administrarea vaccinului nu prelungește convalescența acestora sau numărul zilelor de internare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.