Vaccinarea obligatorie sau opțională, la alegerea statelor UE – comisarul european pentru Sănătate

Vaccinarea obligatorie și vaccinarea opțională nu se exclud reciproc, afirmă oficialii europeni prezenți la Summitul Mondial pentru vaccinare. În exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, comisarul european pentru sănătate a declarat că cele două scheme se completează reciproc, iar statele membre ale UE ar trebui să decidă ce mecanism folosesc în funcție de nevoile proprii.

„Este greșit să faci această alegere, să alegi între vaccinarea obligatorie și cea opțională. Ambele instrumente trebuie folosite. Ambele! Dacă ai o acoperire vaccinală mare, de exemplu 98%, și dacă ai instrumente opționale cu care poți lucra, atunci este în regulă. Dar, dacă nu poți să folosești mecanismul opțional și observi că rata vaccinării scade, poți să recurgi la vaccinarea obligatorie. Nu este ceva controversat, nu se exclud reciproc. Ambele instrumente sunt folositoare. Și, în unele cazuri, poți să vezi care boală ar trebui oprită prin vaccinarea obligatorie și în care situații poți folosi vaccinarea opțională. Schemele se completează reciproc”, a declarat Vytenis Andriukaitis.

 

Primul summit mondial pentru vaccinare

 

Declarațiile comisarului european pentru Sănătate au fost făcute în cadrul unui interviu acordat trimisului Sănătatea Press Group la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul summit mondial pentru vaccinare. La discuții participă 400 de înalți oficiali europeni și internaționali, reprezentanți ai Guvernelor naționale, reprezentanți ai societății civile, oameni de știință și profesioniști în sănătate. Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Vaccinarea în România

 

Potrivit celui mai recent Eurobarometru privind vaccinarea, publicat în aprilie anul acesta, 21% dintre români tind să fie în dezacord sau sunt total în dezacord cu afirmația ”Este important ca toți oamenii să efectueze vaccinările uzuale”.

România se află pe locul 10 în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut de la 95% în 2010, la 90% în 2018.

De asemenea, țara noastră este pe locul al doilea în Uniunea Europeană și în privința cazurilor confirmate de tetanos, o altă boală ce poate fi prevenită prin vaccinare – șapte cazuri în 2017, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.