Românii nu se înghesuie în cabinetele medicilor de familie pentru vaccinare, în ciuda numărului mare de decese provocate de gripă în anii trecuți. La începutul sezonului gripal, specialiștii atrag atenția că fiecare dintre noi trebuie să ne imunizăm pentru a scăpa de posibilele complicații aduse de îmbolnăvire.
„Mi-aș fi dorit să spun că experiența anilor trecuți duce la o avalanșă privind vaccinarea. Probabil că vom sta mai bine ca anul trecut privind vaccinarea, dar cred că trendul e doar în ușoară creștere. Nu suntem atât de conștienți încât să ne vaccinăm la nivel de masă, să fie o vaccinare foarte clară pentru noi toți”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș, într-un interviu pentru Sănătatea Press Group.
Medicul susține că multe persoane evită vaccinarea din cauză că nu cunosc beneficiile imunizării sau pentru că sunt greșit informați, de surse care pretind fără dovezi că vaccinarea este periculoasă.
„Riscurile sunt foarte mici, prin vaccinare. Sigur că nu există vaccin care să aibă reacții adverse zero. Dar, dacă punem în balanță ce s-ar putea întâmpla dacă fac gripă și aș putea să fac o formă severă, știm de anii trecuți că asta înseamnă complicații și chiar deces, au fost 200 de decese numai anul trecut, și reacțiile adverse, care de obicei sunt foarte mici, cred că nu suportă comparație”, a explicat dr. Marinescu.
Acesta a atras atenția că vaccinarea este principala metodă de prevenție, iar momentul potrivit pentru a face acest lucru este la începutul sezonului. Doar așa se poate evita îmbolnăvirea, dar și împiedica apariția epidemiilor care, automat, vor duce la forme complicate și chiar la decese.
„Nu știm cum vor evolua lucrurile în sezonul nou, nu știm dacă vom avea un număr normal de cazuri, unul mult mai mare sau dacă vom avea o epidemie. Și în anii care au trecut, lucrurile astea au fost imprevizibile. De obicei, ne dăm seama în plin sezon, când e prea târziu, adică vaccinare anu mai e atât de eficientă. Sigur că putem să ne vaccinăm și atunci, dar, dacă vrem să gândim un lucru și să fie ceva preventiv, ar trebui să fie vaccinarea acum, octombrie – noiembrie, tocmai în ideea de a o avalanșă mare de cazuri de gripă”, a încheiat medicul.
În sezonul 2018-2019, în România au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Pentru sezonul 2019-2020, Ministerul Sănătății a anunțat că a cumpărat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult față de anul trecut. Vaccinul achiziționat de Minister acoperă patru tulpini gripale, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.