Cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva poliomielitei, marcate anual la 24 octombrie, Vytenis Andriukaitis (foto), comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, laudă eforturile miilor de lucrători din sănătate, cercetători și experți implicați în eradicarea poliomielitei, amintind totodată că, mulțumită vaccinurilor, copiii din Uniunea Europeană nu mai mor prin această boală și nici nu mai suferă de dizabilități pentru tot restul vieții, în cazul în care supraviețuiesc infecției.
Atenție la grupurile anti-vacciniste
Cu toate acestea, datele cele mai recente arată că încrederea populației europene în vaccinuri este în scădere – în parte și din cauza influenței tot mai mari a diverselor grupuri anti-vacciniste, care difuzează informații înșelătoare prin intermediul internetului și al forurilor politice. Ar trebui să fim atenți la influența acestor grupuri, atrage atenția Vytenis Andriukaitis.
Comisia Europeană a propus anul acesta o recomandare de întărire a cooperării împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. În plus, arată comisarul european pentru sănătate, există intenția de a organiza o „coaliție pro-vaccinare”, care să aducă laolaltă asociațiile europene ale personalului sanitar și cele ale studenților, cu angajamentul de a furniza informații corecte publicului, combătând miturile și făcând schimburi de bună practică.
Cel mai sigur loc din lume
„Ca medic, pot sincer să spun că vaccinarea este cu adevărat unul din cele mai mari succese ale sănătății publice din vremea noastră și este cel mai cost-eficient instrument de care dispunem. Vaccinarea este totodată și o formă de solidaritate, în care cei mulți îi protejează pe cei puțini, cei sănătoși îi protejează pe cei mai vulnerabili. Vaccinurile au contribuit la eradicarea sau la declinul semnificativ al unui număr de boli infecțioase din Uniunea Europeană”, declară Andriukaitis.
Pentru a garanta siguranța tuturor europenilor, comisarul cheamă miniștrii sănătății din statele UE să dubleze eforturile de coordonare și să adopte în luna decembrie recomandarea formulată deja de Comisia Europeană. „Împreună putem face ca Europa să fie cel mai sigur loc pentru a trăi”, conchide Vytenis Andriukaitis.