Vaccinul anti-COVID adaptat la noile variante ale SARS-CoV-2 ajunge în România în noiembrie

​Vaccinul adaptat la noile variante ale virusului SARS-CoV-2 va ajunge în România până la finalul lunii noiembrie, a declarat, marți, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. Pentru că a fost un proces lung de negociere, de reducere a cantităţii. (…) Noi în acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin de Pfizer. Atunci, având deja 6 milioane de doze expirate sau în curs de exipirare, având frigiderele pline, m-am gândit că totuşi nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România – adulţi sau copii. Din aceste 19 milioane de doze am vândut 7,5 milioane, am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane. În acest moment suntem foarte aproape să semnăm o comandă pentru 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp adică în această lună pentru pacienţii din România. (….) Până la sfârşitul lunii”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, România a făcut o economie de 300 de milioane de euro, prin revânzarea a 7,5 milioane de doze de vaccin şi prin reducerea cantităţii în urma negocierilor.

„Atunci când am vândut 7,5 milioane de doze am făcut o economie de circa 150 de milioane de euro. Mai facem încă o economie de peste 150 de milioane de de euro prin reducerea cantităţii. La nivelul acestui an cred că putem să discutăm despre o economie de cel puţin 300 milioane euro în ceea ce priveşte vaccinul COVID”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a precizat că se va imuniza cu cea de-a patra doză de vaccin.

Şi eu o să mă vaccinez cu doza a patra atunci când va fi disponibilă noua variantă a vaccinului împotriva infecţiei cu COVID 19″, a afirmat ministrul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.