Un vaccin anti-HIV ar putea fi lansat în următorii ani; cercetătorii sunt optimiști în privința testelor

Trei vaccinuri împotriva HIV intră în ultimele etape de testare în întreaga lume.  Deși oricare dintre aceste trei studii ale vaccinului anti-HIV în stadiu târziu – cunoscute sub numele de HVTN 702, Imbokodo și Mosaico – ar putea eșua, oamenii de știință spun că au speranțe mai mari ca oricând la acest capitol.

Acesta este „poate unul dintre cele mai optimiste momente”, a spus dr. Susan Buchbinder, directorul programului de cercetare Bridge HIV din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din San Francisco și președinte al studiilor clinice pentru Imbokodo și Mosaico.

 

Primul vaccin care a demonstrat scăderea infecțiilor HIV cu 30%

 

Studiul clinic aflat de cel mai mult timp în desfășurare pentru un vaccin anti-HIV, cunoscut sub numele de HVTN 702, se bazează pe o încercare anterioară de vaccin, RV144, un tratament care a fost eficient, dar nu destul de eficient. În 2009, studiul clinic pentru RV144 a demonstrat că vaccinul a scăzut rata infecțiilor HIV cu aproximativ 30 la sută. Până în prezent, RV144 rămâne singurul vaccin anti-HIV care și-a demonstrat vreodată eficiența împotriva virusului.

HVTN 702, lansat în Africa de Sud în 2016, a fost primul studiu clinic de vaccin aprobat după eșecul RV144. Conform Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), regimul de vaccinare modificat „își propune să ofere o protecție mai mare și mai susținută decât regimul RV144 și a fost adaptat subtipului HIV care predomină în sudul Africii”.

Deși RV144, care a avut o eficiență de 30 la sută, nu a fost îndeajuns de bun pentru a fi distribuit la nivel global, el a indicat totuși direcția de urmat pentru cercetători, care au adaptat succesele RV144 pentru a crea HVTN 702. Potrivit NBC News, Buchbinder a explicat că până și un vaccin parțial eficient va fi „un progres extraordinar” și că acesta„ ar avea cu adevărat puterea de a schimba traiectoria epidemiei. ”

Dr. Anthony Fauci, directorul NIAID și un susținător al unui vaccin care să aibă o eficiență de cel puțin 50%, a declarat că este și mai convins acum că un vaccin parțial eficient ar merita să fie lansat pe piață. El a afirmat că acest lucru se datorează faptului că strategiile de prevenire precum profilaxia pre-expunere (PrEP) și tratamentul ca prevenire (TasP) „au un succes atât de mare, chiar și în absența unui vaccin, încât dacă unul sau mai multe dintre aceste vaccinuri se prezintă bine și au o eficacitate de 50-60%, acesta va schimba soarta luptei împotriva epidemiei”.

HVTN 702 a finalizat înscrierea participanților în studiu în această vară, iar rezultatele clinice sunt așteptate la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

 

Imbokodo și Mosaico, vaccinuri care țintesc populațiile la risc

 

Cel de-al doilea studiu, Imbokodo, a început în cinci țări din Africa de Sud în 2017 și a finalizat înscrierea a 2.600 de femei în această vară. În țările sud-africane, femeile heterosexuale prezintă un risc extrem de mare de infecție cu HIV. „Este aproape incredibil, dar adevărat. La femeile cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani – prevalența infecției este cu mult peste 50 la sută”, a declarat Fauci.

Spre deosebire de HVTN 702, Imbokodo folosește imunogeni „mozaic”, care sunt „componente de vaccin concepute pentru a induce răspunsuri imune împotriva unei varietăți largi de tulpini diverse de HIV”, potrivit National Institutes of Health. “Ipoteza este că un <<mozaic>> va oferi o acoperire mai largă”, a explicat Fauci.

În noiembrie, cel de-al treilea studiu clinic, Mosaico, a debutat după ce primul participant la studiu a primit o injecție. Mosaico se bazează pe abordarea unică a imunogenului mozaic al Imbokodo. Imbokodo și Mosaico sunt în mare măsură identice și constau în șase injecții, cu formule de vaccin ușor diferite administrate în ultimele două vizite clinice.

În plus, în timp ce Imbokodo este testat doar la femei africane, Mosaico va recruta 3.800 de bărbați gay și transsexuali pentru studiile sale clinice din 57 de centre din Statele Unite, America Latină și Europa. Asta pentru că orice vaccin anti-HIV trebuie să demonstreze că funcționează la diferite populații cu risc, au explicat autorii studiului clinic.

Imbokodo a finalizat înscrierea participanților la studiu în această vară, marcând sfârșitul formal al procesului de recrutare. Rezultatele de la Imbokodo sunt așteptate în 2021, iar rezultatele de la Mosaico sunt așteptate în 2023.

 

Provocări viitoare

 

În cazul oricăruia dintre aceste trei vaccinuri, lansarea pe piață va necesita un efort considerabil.

„Au nevoie de injecții multiple, astfel încât fiecare ar necesita un minimum de patru doze diferite în configurația sa actuală”, a spus Buchbinder. Dar crearea unui vaccin eficient ar putea însemna un punct de plecare pentru apariția, în viitor, a unui vaccin mai simplu și mai eficient.

Și dacă toate aceste studii privind vaccinurile nu reușesc, oficialii de sănătate publică amintesc faptul că există în prezent suficiente modalități de a opri răspândirea HIV – doar dacă oamenii ar vrea să le folosească sau dacă ar avea acces la ele. Spre exemplu, PrEP, pilula luată zilnic pentru a împiedica infectarea cu HIV, este sigură și eficientă, dar sunt prea puțini oameni care o folosesc pentru a încetini transmiterea HIV și pentru a pune capăt epidemiei.

„Ajungem fix la ceea ce spun de ani de zile – dacă implementați instrumentele pe care le aveți, veți vedea cu siguranță un impact asupra dinamicii epidemiei. Vorbesc despre asta de mai bine de un deceniu. Dacă le implementați, incidența va scădea. A scăzut dramatic în San Francisco și se întâmplă în prezent în New York”, a încheiat Fauci.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.