Vaccinul anti-HPV ar urma să fie compensat în România într-un viitor apropiat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani

Vaccinul anti-HPV ar urma să fie compensat în România într-un viitor apropiat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, a declarat, vineri, minostrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. În prezent, în țara noastră există un program gratuit de vaccinare la cerere pentru fete și adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani.

“Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei mesei rotunde cu tema “Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Potrivit ministrului, resursele financiare necesare pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, care va transfera fonduri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

“Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a mai spus ministrul.

În luna septembrie 2021, vaccinarea gratuită anti-HPV în România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.