Vaccinul combinat, dezvoltat de Moderna, care vizează atât COVID-19 cât şi gripa a generat, în cadrul unui studiu în fază iniţială, un răspuns imunitar puternic în comparaţie cu vaccinurile individuale împotriva virusurilor care provoacă aceste boli.
Moderna a declarat că acest vaccin combinat a generat anticorpi într-o măsură similară sau mai mare comparativ cu vaccinurile antigripale comercializate în prezent, respectiv similară cu dozele de rapel ale vaccinului său anterior împotriva coronavirusului, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Vaccinul, numit mRNA-1083, s-a dovedit eficient împotriva tuturor celor patru tulpini A şi B de gripă la adulţi vârstnici, în comparaţie cu vaccinurile antigripale utilizate pe scară largă de la GSK şi Sanofi, potrivit companiei.
Moderna a indicat că acest vaccin combinat s-a dovedit sigur şi tolerabil, precizând că rata efectelor secundare adverse a fost similară cu cea observată la persoanele cărora le-a fost administrat în timpul studiului vaccinul său anti-COVID-19.
Compania a declarat că un studiu în fază avansată pentru testarea vaccinului combinat va debuta la sfârşitul acestui an.
„Ipotetic, este posibil ca acesta să fie aprobat spre sfârşitul anului, dar, mai probabil, vorbim despre sezonul de toamnă din 2025 pentru combinaţia (de vaccin) gripă-COVID. Deci peste doi ani”, a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge.
În septembrie, Moderna a anunţat că vaccinul său independent împotriva gripei a generat, într-un studiu în fază avansată, un răspuns imunitar mai puternic împotriva tuturor celor patru tulpini A şi B ale virusului gripal comparativ cu vaccinurile antigripale disponibile. Compania a anunţat în aceeaşi zi că reduce producţia de vaccin împotriva COVID-19, printre altele pentru a se alinia cererii în scădere post-pandemie.