Valeriu Gheorghiță: 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca, ieșite din din perioada de valabilitate, au fost carantinate

Circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, care au ieşit din perioada de valabilitate, au fost carantinate, anunţă preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

„Ieri, 30 iunie, au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, sunt şapte loturi diferite. Am luat decizia ieri, de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni – date care să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate”, a precizat președintele CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Gheorghiţă a adăugat că toate dozele care au depăşit perioada de valabilitate au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare, fiind carantinate la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi la nivelul centrelor regionale de depozitare.

Valeriu Gheorghiţă a reamintit că România a încheiat un acord cu Danemarca privind vânzarea a 1.170.000 de doze de la compania BioNTech-Pfizer.

„Toate aceste demersuri vor continua în perioada următoare, încât să menţinem, aşa cum am anunţat, un echilibru între dozele care urmează să fie recepţionate în România, între consumul care este preconizat pentru perioada următoare şi să avem grijă ca dozele de vaccin să nu iasă din perioada de valabilitate”, a spus preşedintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.