Valeriu Gheorghiță: Aproape 60% dintre beneficiarii centrelor medico-sociale au fost vaccinați

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, a anunțat că aproape 60% dintre beneficiarii centrelor medico-sociale au fost vaccinați până acum, adică 24.234 de persoane. Pe de altă parte, vaccinarea persoanelor nedeplasabile este o provocare mult mai mare din punct de vedere logistic decât imunizarea persoanelor din centrele sociale.

Întrebat în conferința de presă de marți cât de multe doze poate să ceară o direcție de sănătate publică în plus de la centrul regional de vaccinare față de numărul de programări din platformă, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Un management bun al numărului de doze care vor fi cerute de la fiecare direcție de sănătate publică presupune, pe lângă dozele raportate la numărul de programări, încă 3-5% doze care să fie cerute suplimentar, încât să se acopere eventualele pierderi.  Chiar și în acest caz, necesarul poate să fie refăcut în zilele următoare. Aceste doze sunt necesare pentru a acoperi persoanele care sunt vaccinate în centrele medico-sociale, în centrele rezidențiale, în centrele de dializă și persoanele nedeplasabile de la domiciliu. În anumite județe deja a început vaccinarea persoanelor nedeplasabile”.

În acest context, Gheorghiță a vorbit despre problemele care apar atunci când vine vorba despre vaccinarea persoanelor nedeplasabile.

”Direcțiile de Sănătate Publică au catagrafiat toate persoanele care se află în această situație și începe alocarea echipelor mobile pentru asigurarea vaccinării, însă, din punct de vedere logistic, provocarea este foarte mare pentru a se asigura vaccinare la domiciliu a persoanelor nedeplasabile. Este mult mai mare decât pentru centrele medico-sociale, unde vorbeam de circa 1.884 la nivel național. Aici, doar la nivelul județului Brașov, de exemplu, erau 500 de locații diferite în care aceste echipe mobile urmau să meargă”, a spus Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.