Valeriu Gheorghiţă, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 față de noile tulpini de coronavirus

Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a vorbit, duminică seară, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 faţă de noile tulpini ale coronavirusului.

„Aş putea să spun că vaccinurile de la Pfizer şi Moderna au o eficacitate într-adevăr mai redusă dar încă îşi păstrează eficacitatea şi datele arată că protejează foarte bine faţă de formele severe de boală, or acest lucru este importat din punctul de vedere al riscului individual. Şi un alt lucru important este legat de faptul că această tulpină B1-135 din Africa de Sud totuşi nu pare să aibă un avantaj replicativ foarte mare, deci nu anticipăm că va fi o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, care are un avantaj replicativ important, dar din fericire nu are mutaţii care să reducă eficacitatea vaccinului”, a precizat Valrei Gheorghiță, la un post de televiziune.

Președintele CNCAV a explicat că, în privinţa vaccinului AstraZeneca, nu s-a putut ”calcula eficacitatea” în ceea ce priveşte persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, din cauză că numărul persoanelor înrolate în studiile clinice a fost prea mic, acesta fiind motivul pentru care autorităţile din România au decis ca el să nu fie inoculat persoanelor peste această vârstă.

Întrebat care ser este mai bun, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Toate sunt la fel de bune”. Președintele CNCAV a explicat că toate cele trei seruri îndeplinesc criteriile de siguranţă, de calitate şi eficacitate.

Gheorghiță a precizat că în prezent companiile care produc vaccinuri anti-COVID-19 iau în calcul adaptarea la noile tulpini care apar. De asemenea, medicul militar a menţionat că SARS-CoV-2 este un virus care nu acumulează mutaţii frecvent şi că nu se anticipează că în perioada următoare vor apărea noi variante virale care să scape eficacităţii vaccinului.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.