Col. Dr. Valeriu Gheorghiță atrage atenția că românii care se vaccinează împotriva noului coronavirus trebuie să fie atenţi la reacţiile adverse, tocmai pentru a nu confunda aceste efecte adverse cu simptomele bolii posibil apărute după imunizare.
”Ne îngrijorăm când aceste manifestări clinice apar la patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul, pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Atunci înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii. În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare”, a explicat președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă la un post de televiziune.
În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a mai subliniat că este normal ca după vaccinare să apară reacții adverse, dar nu este obligatoriu ca toate persoanele vaccinate să prezinte aceste reacții.
”Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Apare umflătură, roşeaţă, durerea, febră, dureri musculare, articulare, dureri de cap, disconfort abdominal, dar pasagere. Ele nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament. Se pot utiliza medicamente antitermice obișnuite sau antiinflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul”, a mai spus Gheorghiță la Antena 3.