Valeriu Gheorghiţă: În 11 centre de vaccinare anti-COVID, activitatea va fi sistată temporar. Alte 127 vor avea program redus

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată temporar, în 127 – programul va fi redus, iar 70 de fluxuri au fost închise în contextul în care în aproximativ 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.

Gheorghiță a precizat, într-o conferinţă de presă, că a fost finalizată în cursul săptămânii precedente evaluarea eficienţei centrelor de vaccinare.

„În circa 45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puţin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus către fiecare Direcţie de sănătate publică judeţeană măsuri ţintite, fie de reducere a programului de lucru şi disponibilizarea echipelor mobile către activităţi de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit, în rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare tip maraton sau alte evenimente în locaţii atipice sau chiar sistarea temporară a activităţii pentru anumite centre”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, nu se doreşte închiderea definitivă a centrelor de vaccinare deoarece este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni, iar acestea trebuie să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.

„Ca atare, în urma propunerilor primite de la DSP în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar, de asemenea, se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare şi au fost închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care au peste trei sau peste patru fluxuri la care activitatea era redusă şi concordantă cu numărul de fluxuri care au rămas active”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a arătat că activitatea va fi sistată în câte un centru de vaccinare din Bihor, Giurgiu, Timiş, două centre din Mehedinţi şi câte trei centre din Teleorman şi Vâlcea.

Gheorghiță a precizat că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat programul de lucru într-un loc vizibil, în zona de intrare. De asemenea, programul de lucru va fi actualizat şi în platforma de programare.

„Fiecare DSP informează, prin intermediul CNCAV, STS care face această actualizare a programului de lucru în centre”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a menţionat că, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o reducere „progresivă” a numărului de persoane vaccinate anti-COVID.

„Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri care este livrată României şi consumul vaccinurilor. După cum ştim, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate cel puţin cu doza I, în condiţiile în care s-au menţinut livrările conform calendarului propus cu un număr important de doze, aşa încât la acest moment avem un procent de circa 60% rată de utilizare a vaccinurilor recepţionate de România din aproape 15 milioane de doze. Ca atare, este important să evităm ieşirea din termenul de valabilitate a dozelor şi să avem totuşi un număr semnificativ de doze care să poată să fie stocate pe termen lung, atât cât permite intervalul de valabilitate, aşa încât să reacţionăm, pe de-o parte, la noul val de îmbolnăviri dacă acesta va fi şi în România şi, pe de altă parte, de a asigura pe mai departe buna funcţionare a campaniei de vaccinare”, a spus președintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.