Valeriu Gheorghiță: Momentan măsurarea anticorpilor COVID-19 nu este un criteriu fiabil pentru doza booster

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că în acest moment României îi lipsește o standardizare a metodelor de determinare a anticorpilor COVID-19.

De asemenea, a precizat că persoanele vaccinate complet sau care au trecut deja prin boală care decid dacă vor face sau nu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID în urma testării anticorpilor nu procedează tocmai corect.

Altfel spus, momentan măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster.

”Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85%, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a explicat Valeriu Gheorghiță la un post de televiziune.

Medicul a mai precizat că în acest moment valoarea-prag de la care se știe că o persoană are un nivel suficient de ridicat de protecție este de 170 de unități arbitrare pe mililitru.

”În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție,   undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a mai subliniat Gheorghiță.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.