Valeriu Gheorghiță: Peste 90.000 de persoane s-au programat la vaccinare pentru luna ianuarie

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 spune că, în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie, au apărut mai multe disfuncționalități în desfășurarea campaniei de imunizare, ”o lipsă de sincronizare” a platformei de programare care a dus la programarea unui număr mic de persoane.

„A fost o situaţie extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată şi s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare şi a fost reprogramată. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de luni şi să nu mai existe probleme de acest gen. (…) Practic, dacă ne facem un necesar corect de vaccinuri şi avem o evaluare cât se poate de clară a persoanelor programate în sistemul de programare pe centrul la care noi facem referire, atunci nu ar trebui să existe această problemă. Au mai fost situaţii, pentru că eu am transmis cât se poate de clar ca persoanele care se adresează unui centru, chiar dacă nu sunt programate, să încercăm să asigurăm vaccinarea acestor persoane, desigur în mod deosebit, ţinând cont de persoanele care deja au o programare făcută, dar dacă vom mai avea vaccinuri ar trebui să asigurăm şi vaccinarea persoanelor care se prezintă spontan la un centru de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune.

Gheorghiță: Capacitatea de vaccinare în cele 900 de centre de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane în fiecare zi

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai precizat că se poate ajunge la o capacitate de 140.000 de persoane pe zi, însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să existe și dozele de vaccin necesare.

„Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul”, a explica Gheorghiță, adăugând că restul de 150.000 de doze ar putea fi alocate, în prima fază, personalului din centrele rezidenţiale şi medico-sociale.

„Capacitatea de vaccinare în cele 900 de centre de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane în fiecare zi. Dacă am avea atâtea vaccinuri, atunci aş putea să vă spun că în perioada lunii martie am putea deja să vorbim de cea de-a treia etapă de vaccinare a populaţiei generale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Începând de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare pentru prima etapă a imunizării se extinde pe tot teritoriul României. Peste 90% dintre cele 376 de centre de vaccinare vor intra în activitate luni, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Medicul a precizat că, până sâmbătă, erau peste 90.000 de persoane programate pentru luna ianuarie, dar programări se fac în continuare.

Când ar putea începe etapa a doua a vaccinării

„Intenționez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a doua, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane la risc să dezvolte infecții severe și de asemenea cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

În România sunt aduse până în prezent în jur de 150.000 de doze de vaccin, din care au fost folosite ceva mai mult de 13.000, dar până la sfârșitul lunii ianuarie sunt așteptate să vină și restul de până la 750.000 de doze. Sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi prima etapă, în care ar fi de așteptat vaccinarea a 300.000 de persoane, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pentru luna februarie, de exemplu, România va avea de primit săptămânal aproximativ 160.000 de doze de vaccin.

„Nu ne dorim situații neplăcute în care să fie persoane programate și să nu beneficieze de vaccinare, pentru că nu sunt suficiente doze”, a subliniat Gheorghiță.

Din 27 decembrie 2020, atunci când a început campania de vaccinare pe teritoriul României, au fost vaccinate 13.596 de persoane.

În ultimele 24 de ore, la nivel national au fost vaccinate 354 de persoane, cadre medicale care s-au aflat în ture sau servicii de gardă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.