Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a explicat, sâmbătă, cum va decurge procesul de vaccinare în România, dar și care sunt reacțiile adverse cele mai frecvente ale vaccinului.

„Reacţiile adverse cele mai frecvente sunt de intensitate uşoară-medie: durere, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei. Se pot înregistra reacţii adverse generale: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic”, a precizat medicul militar.

„În momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare”

„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a mai declarat dr. Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

„Dozele de vaccin refuzate de medici vor fi redistribuite în următoarea etapă”

„Fiecare etapă din campania de vaccinare are obiectivele sale. Prima etapă are menirea de a proteja sănătatea personalului medical şi social, pentru a avea o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă. În etapa a doua, care vizează populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, nu vom mai înregistra cazuri forme severe, nu vom mai avea presiune pe sistemul medical şi nu vom mai înregistra decese, sau impactul acestora va fi mult diminuat”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Autoritățile estimează că prima etapă de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

„Eventualele doze de vaccin refuzate de personalul medical vor redistribuite în etapa a doua de vaccinare, destinată persoanelor vulnerabile”, a subliniat medicul militar.

Din momentul decongelării, vaccinul trebuie făcut în cel mult 5 zile

În momentul în care transporturile de vaccin pornesc de la Institutul Cantacuzino spre centrele din țară vor fi scoase de la temperatura de minus 70 de grade Celsius și vor fi transportate la un „lanț de frig” obișnuit de 2-8 grade.

„La această temperatură, vaccinul are o durată de viață de 5 zile, iar în momentul în care flaconul e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Specialistul militar a dat asigurări că niciun transport nu va face mai mult de 12 ore pe drum.

Care este rata de acceptare a vaccinului în rândul populației generale

Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00.

În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00.

Administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face cu două doze. După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 – 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.

Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.