Valeriu Gheorghiță: Suntem în situația Italiei de la începutul pandemiei. Spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite

Președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), colonel dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi, după ce s-a vaccinat anti-COVID cu doza a treia, că România este astăzi în situația Italiei de la începutul pandemiei, spitalele și unitățile de primiri urgențe fiind copleșite.

“Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Președintele CNCAV a precizat că valul patru al pandemiei este mai agresiv, deoarece varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor.

“Este o situaţie extrem de complicată, valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi, avem nevoie pe de o parte de câteva lucuri – să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieşim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ţinem legătura cu medicul de familie şi să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluţia nu ar fi cum ar trebui să fie”, a afirmat președintele CNACV.

Valeriu Gheorghiță a îndemnat la respectarea măsurilor de protecție sanitară.

„Nu trebuie să lăsăm garda jos. Trebuie să înțelegem că dacă nu rămânem solidari, nu respectăm măsurile de protecție, va fi extrem de complicat să depășim acest val patru. Putem să creștem cât putem numărul de paturi la terapie intensivă, putem să creștem capacitatea de internare, lupta nu va fi în felul acesta câștigată. Trebuie să limităm numărul de cazuri care apar zilnic. Ne uităm la toate sistemele de sănătate mult mai performante decât sistemul medical românesc, toate au fost depășite de numărul mare de cazuri. Varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii și mii de cazuri noi pe zi pentru că avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție, nici după trecerea prin boală, nici după vaccinare. În felul acesta, fără respectarea măsurilor de protecție, igiena, masca de protecție, distanțarea fizică ți vaccinarea, nu putem să câștigăm această luptă”, a transmis președintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.