Valeriu Ghorghiță: Este prevăzut spre dezvoltare un mecanism de compensare pentru eventualele persoane cu reacții adverse la vaccinul anti-COVID

Un mecanism de compensare directă în cazul în care persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus ar dezvolta reacții adverse severe este prevăzut spre dezvoltare în acest moment. Este  declarația coordonarului campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță. Potrivit medicului militar, mecanismul de compensare ar reveni în sarcina statului.

”În momentul de faţă, este prevăzut spre dezvoltare, la fel ca în alte 11 ţări europene, un mecanism de compensare directă a unei persoane pentru cazul, improbabil, în care persoanele vaccinate dezvoltă reacţii adverse. Din ceea ce ştiu – nu sunt jurist şi îmi cer scuze dacă greşesc – mecanismul de compensare revine în sarcina statului”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă la un post de televiziune.

În ceea ce privește profilul reacțiilor adverse, Valeriu Gheorghiță a precizat că acesta este asemănător altor tipuri de vaccin și că este mult mai ușor în cazul acestui vaccin.

”Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare. Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă. (…) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri.”, a explicat coordonarul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că orice persoană vaccinată este supravegheată ulterior administrării vaccinului timp de 15 minute. În acest interval i se va acorda toată atenţia medicală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.