Comparativ cu trimestrul al doilea din 2017, piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat o creștere modestă în trimestrul al treilea, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI).
Potrivit documentului, astfel a fost recuperată scăderea de 7% din al doilea trimestru al anului, în timp ce, creșterea în acest interval, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a fost de aproximativ 20% la nivelul volumului de vânzări.
Cele mai mari fluctuații s-au înregistrat în cazul produselor dermatologice și a celor pentru răceală, gripă și alergii, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit datelor, vânzările produselor dermatologice au scăzut cu 13,5 milioane de lei, în timp ce în cazul produselor pentru răceală, gripă și alergii, volumul vânzărilor a scăzut cu 23,4 milioane de lei.
Creșteri ușoare au înregistrat categoriile de produse analgezice, Lifestyle OTC și produsele cu indicație în afecțiunile gastrointestinale, se mai arată în comunicatul de presă.
Conform datelor menționate în document, următoarea categorie în topul produselor cu creștere la nivel de volume de vânzări, respectiv cotă de piață, se află categoria Lifestyle OTC , cu 23,8%, cotă de piață și vânzări de 176,1 milioane de lei, față de 23,2% și 168,7 milioane de lei înregistrate în al doilea trimestru al anului.RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România, se mai arată în comunicatul de presă.
În acest sens, RASCI reamintește că, la finalul lunii octombrie, a fost demarată campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional pe termen lung care își propune să contribuie la îmbunătățirea educației pentru sănătate a românilor, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.