Vasile Barbu: Pacientul cu afecţiuni respiratorii a fost „văduvit” de asistenţa medicală

Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat că pacientul cu afecţiuni respiratorii a fost „văduvit” de asistenţa medicală, unii dintre ei, nici după un an şi câteva luni de zile, neputând avea acces la medicul pneumolog.

Şi asta pentru că medicii pneumologi au fost unii dintre cei mai implicaţi specialişti în pandemia de COVID-19.

„Sunt convins că printre decesele evitabile se numără şi pacienţi care au avut afecţiuni respiratorii. Îmi pare rău că managementul general al sistemului de sănătate nu a fost şi nu a putut fi pregătit să aibă o rezervă de medici, o rezervă de soluţii medicale la apariţia acestui fenomen (n.r. pandemia de COVID-19), fără dislocarea unei mari majorităţi de specialişti astfel încât niciun alt pacient cronic sau acut sau acei pacienţi care urmau să fie diagnosticaţi cu boli respiratorii nu au putut să primească asistenţă medicală la timp. O astfel de afecţiune respiratorie ascunde de multe ori ‘n’ cauze care trebuiau identificate, tratate şi eliminate, tocmai pentru că abordarea precoce şi în bolile respiratorii este foarte importantă pentru reducerea complicaţiilor”, a declarat Vasile Barbu, în cadrul sesiunii hibrid a celei de-a X-a Conferințe Managementul Bolilor Pulmonare.

Cea de-a X-a Conferință Managementul Bolilor Pulmonare este transmisă pe platforma Sanatatea.ONLINE , producţia online şi managementul evenimentului fiind realizate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.