Vasile Cepoi: Îmi place să cred că ANMCS va reuși să devină medicul sistemului de sănătate

Dr. Vasile Cepoi – Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate a declarat la Forumul pentru Epilepsie că militează pentru o abordare holistică a pacientului, în condițiile în care bolile rare sunt o povară pentru sistemul de sănătate din România.

”Vreau să vă spun că ce se întâmplă azi aici e un sindrom care reflecta boala sistemului sanitar din România. Îmi place să cred ca instituția pe care temporar o conduc va reuși să devină medicul sistemului. Bolile rare, care sunt foarte multe, sunt o povară serioasă pentru sistemul de sănătate din România.

Și aici, ca și în celelalte boli rare, problema pleacă de la medicul de familie care trebuie instruit să identifice suspiciunea de boală rară. Apoi trebuie stabilit foarte clar un traseu de urmat de către pacient în momentul în care este identificată suspiciunea de boală rară.

Problema sistemului nostru de sănătate este că abordăm fragmentar o afecțiune, o rezolvăm pe moment și producem alte probleme, poate mai grave pe termen lung.

Fără o abordare holistică a acestui sistem, nu vom putea schimba sistemul. Programele noastre de sănătate sunt practic niște estimări contabile pentru ca nu avem suficiente informații

ANMCS poate colabora cu Societatea Română de luptă împotriva Epilepsiei în stabilirea unei infrastructuri de identificare a bolii, a unui traseu al pacienților, a centrelor de referință și a celor de informare care să stea la dispoziția pacienților noștri.”, a declarat Vasile Cepoi.

Forumul de Epilepsie este un eveniment care abordează problematica epilepsiei în România, în relație cu dimensiunea socială a impactului acestei boli subdiagnosticate și asociate cu un puternic fenomen de discriminare și stigmatizare.

Forumul de epilepsie este organizat de către Societatea Română de Luptă împotriva Epilepsiei și Sănătatea Press Group și se desfășoară sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.