Victor Costache: Bugetul MS poate susține o suplimentare a bugetului subprogramului de fertilizare in vitro

 

Bugetul Ministerului Sănătății poate susține o suplimentare a bugetului subprogramului de fertilizare in vitro. Este asigurarea oferită de ministrul Sănătății, Victor Costache, la conferința-dezbatere „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, organizată de Societatea de Obstetrică și Ginecologie.

”Bugetul Sănătății poate susține (o suplimentarea bugetului pentru subprogramul de fertilizare in vitro – n.r.). Este o prioritate de grad 0 a acestui Guvern să stopeze, să frâneze declinul demografic. Trebuie să înțelegem că medicina a progresat și trebuie să ținem pasul cu progresele moderne din medicină și să le oferim pacienților din România”, a spus el.

Ministerul a vorbit și despre o posibilă extindere a subprogramului cu alte proceduri. ”Nu înțeleg de ce nu a fost introdus până acum. Astfel ne împingem tinerele cupluri să își caute soluții în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului și acest lucru trebuie să înceteze”, a subliniat ministrul.

Victor Costache a tras un semnal de alarmă privind subfinanțarea cronică: ”Din discuțiile cu specialiștii, costul corect este undeva la 3.000 de euro, iar la noi s-a finanțat undeva la 6.000 de lei. Această subfinanțare cronică a programului de sănătate în România ne-a dus în situația în care suntem, în care asistăm la un sistem sanitar care este pe roșu în toate sectoarele, raporturile critice justificate din partea Comisiei Europene”.

El a invitat săptămâna viitoare reprezentanții Societății de Obstetrică și Ginecologie la discuții, la Ministerul Sănătății, subliniind că are nevoie de propuneri concrete și decizii în următoarele două săptămâni, în condițiile în care noul contract-cadru va intra în vigoare în luna aprilie.

Victor Costache a precizat că trebuie luată rapid decizia dacă subprogramul va rămâne la Ministerul Sănătății sau va trece la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, când va fi creat un registru național ș ice alte măsuri pot fi luate pentru ca demersul să fie un succes.

” Vă promit căîîn 2020 vom ieși din marasmul din 2019. Practic programul a fost subfinanțat. Și, deși avem cerere foarte mare, rata de execuție a programului a fost undeva la 40%. Deci evident sunt disfuncțiuni majore”, a spus el.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.