Victor Costache: Din păcate, în România avem un necesar de numai jumătate din paturile de arși de care avem nevoie

Ministrul Sănătății a explicat în cadrul conferinței pe care a ținut-o la Minister de ce s-a luat decizia ca pacientul în vârstă de 20 de ani care a suferit o arsură prin arc electric urmată de un politraumatism sever să fie trimis pentru tratament la Viena, și nu în Belgia.

Victor Costache a vorbit și despre numărul insuficient de paturi destinate persoanelor care suferă arsuri pe care îl are România: ”Din păcate, în România avem un necesar de numai jumătate din paturile de arși de care avem nevoie”, a spus Ministrul Sănătății.

”Era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia, din păcate a apărut datorită politraumatismului, existau fracturi costale care au înțepat pleura parietală, a apărut un colaps progresiv al plămânului, pneumotorax îi spunem noi, deci apariția de aer în cavitatea pleurală. Acest pneumotorax s-a agravat de vineri pe sâmbătă, în acest context era imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferența de presiune aeriană duce la colapsul total pulmonar și la decesul pacientului și sâmbătă a avut loc o mini intervenție chirurgicală în care s-a montat un dren și o valvă Heimlich care a permis extragerea aerului”, a explicat Victor Costache.

Practic complicațiile pe care pacientul le-a suferit i-a determinat pe medici să schimbe planul inițial, acela de a-l trimite în Belgia.

”Pacientul trebuia să fie primit în Belgia duminică dimineața, la 36 de ore după incident. Din păcate, secția din Belgia este o secție adaptată și specializată în mari arși, dar nu gerează cazuri de politraumă complexe. Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia și s-a transferat în Viena. Fiind vorba despre un pacient cu arsuri de 70% și, din experiența pe care o am în domeniul arșilor, aceste arsuri prin arc electric pot progresa, a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70 %, șocul a fost foarte puternic și s-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru  asigura toate șansele tânărului pacient”, a detaliat Ministrul Sănătății.

”Era un loc liber pe care l-am găsit cu mare greutate , am trasat pacientul în străinătate și locul s-a ocupat imediat”, a adăugat Victor Costache.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.